Procurorul general al Romaniei cere CSM incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a secretarilor de stat Haineala si Sima
Procurorul general, Augustin Lazar, a afirmat joi ca la DNA exista in investigare un dosar in legatura cu adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala.
UPDATE 15:28 Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a procurorilor Oana Schmidt-Haineala si Constantin Sima, in contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale si gratierea.
"Avand in vedere necesitatea derularii in conditii de impartialitate a unei cauze instrumentate de catre Directia Nationala Anticoruptie, avand ca obiect imprejurarile elaborarii proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, precum si a proiectului de lege pentru gratierea unor pedepse, astazi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Haineala si a domnului procuror Constantin Sima", se arata intr-un comunicat al PICCJ
In 16 ianuarie, Oana Schmidt-Haineala si Constantin Sima au fost numiti secretari de stat in Ministerul Justitiei, potrivit unei decizii a premierului Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Florin Iordache. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat, pe 5 ianuarie, detasarea in MJ a procurorului Oana Schmidt-Haineala de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, incepand cu data de 7 ianuarie, pentru o perioada de trei ani. De asemenea, Sectia a hotarat detasarea in MJ a procurorului Constantin Sima de la Parchetul General, pe o perioada de trei ani, incepand cu 11 ianuarie.
DNA investigheaza ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor penale
UPDATE 12:35 Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca s-a inregistrat o sesizare depusa de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte in legatura cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, iar in prezent se efectueaza acte procedurale.
Precizarea DNA vine ca urmare a solicitarilor formulate de reprezentanti ai mass-media. "La Directia Nationala Anticoruptie s-a inregistrat o sesizare depusa de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate in competenta de solutionare a institutiei, in legatura cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, in conformitate cu prevederile procesual penale, se efectueaza acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare", se arata intr-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.
Ministerul Justitiei a confirmat ca a primit miercuri o solicitare din partea DNA de a transmite, in original, toate inscrisurile care au legatura cu elaborarea si emiterea ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor penale, precum si cu proiectul de lege referitor la gratiere.
"In cursul zilei de ieri, 1 februarie 2017, Ministerul Justitiei a primit solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie - de a transmite, pana la data de 2 februarie, in original, toate inscrisurile care au legatura cu elaborarea si emiterea Ordonantei de urgenta a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate si completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal si Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si cu proiectul de lege adoptat de Guvernul Romaniei pentru gratierea unor pedepse", se arata intr-un comunicat al MJ transmis joi AGERPRES.
MJ arata ca, prin aceeasi adresa, DNA a solicitat transmiterea documentelor - rezultate ca urmare a corespondentei interinstitutionale si interne - scrise sau prin posta electronica, cu privire la cele doua acte normative mentionate, precum si precizarea numelui, prenumelui si a datelor de identificare in cazul persoanelor care au participat la redactarea, intocmirea si/sau avizarea celor doua proiecte.
Conform adresei DNA, documentele au fost solicitate in interesul urmaririi penale efectuate intr-un dosar aflat pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie.
"Fata de acest demers, Ministerul Justitiei subliniaza faptul ca modificarea legislativa mentionata a fost si este asumata de conducerea Ministerului Justitiei in exercitarea atributiilor statutare si legale. Consideram ca declansarea unei anchete de catre DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonante de urgenta este o grava imixtiune in activitatea autoritatii executive si o afectare fara precedent a echilibrului puterilor constitutionale", declara MJ.
Comunicatul de presa al MJ vine dupa ce procurorul general Augustin Lazar a declarat joi dimineata ca la DNA exista in investigare un dosar in legatura cu adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala.
"Exista o ancheta a DNA si pentru mai multe date va rog sa consultati Biroul de presa al DNA. Adica sa fie niste date concrete, sa nu va spun niste lucruri care nu sunt riguros exacte. (...) Exista un dosar pe rolul DNA care are o anumita legatura", a spus Lazar, inainte de inceperea sedintei CSM.