Efectele grave ale schimbarii Codului penal. Orice infractiune care nu a fost denuntata in 6 luni nu mai exista

Ultimul update: Sambata 04 Februarie 2017 06:59
Data publicarii: Miercuri 01 Februarie 2017 18:14
Categorie: Actualitate

Nu doar inculpatii pentru abuz in serviciu ar putea sa scape curati odata cu modificarile aduse Codului Penal, ci si cei care au fost denuntati.

De azi inainte, denunturile trebuie facute in maxim 6 luni de la comiterea faptei. Altfel infractiunea nu mai exista! Asa se face ca dosare grele de coruptie ca cel al lui Bogdan Olteanu, banuit ca ar fi luat un milion de euro spaga sau cel al lui Vasile Blaga, acuzat si el pentru o mita de 700 de mii de euro s-ar putea inchide pentru ca faptele n-au fost reclamate in maxim jumatate de an de la producerea faptei. Situatia se poate repeta si in dosarele de terorism si crima organizata.
Modificarile aduse denuntului au intrat in vigoare, miercuri noapte la ora 2, cand ordonanta de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial. Ea prevede ca dentuntul trebuie facut in cel mult 6 luni.

Asadar, dosare cum ar fi cele deschise dupa denunturile omului de afaceri Dorin Cocos care a acuzat ministrii ca au luat spagi ca sa influenteze contrascte de sute de milioane, nu mai au nicio valoare pentru ca Cocos vorbeste despre fapte petrecute acum cel putin 3 ani. Si Cristian David, fost ministru de interne, a fost denuntat ca ar fi luat mita de o persoana dupa 8 ani.

La fel stau lucrurile si in cazul lui Bogdan Olteanu, care ar putea sa scape basma curata, dupa denuntul facut de Ovidiu Vintu. Acesta a marturisit ca in 2008, l-a mituit pe Bogdan Olteanu cu un milion de euro ca sa-l numeasca pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Vasile Blaga a fost denuntat de Stefan Gheorghe, zis Pinalti, ca a luat mita chiar in sediul PDL. Se intampla in anul 2012, deci departe de termenul de 6 luni. Procurorii vor putea incerca in unele cazuri sa continue ancheta pentru ca sunt cazuri in care s-au si autosesizat insa doar un judecator va decide.

"Referitor la ordonanta de urgenta si reactiile care au aparut, toate modificarile pe care vechea guvernare si parlament aveau obligatia ca in 45 de zile de la motivarea CCR sa fie facute”, a spus ministrul Justitiei

Cele 6 luni inc are trebuie sa abia loc denuntul pentru ca acesta sa fie luat in considerare, lovesc si in dosarele DIICOT. Procurorul sef Daniel Horodniceanu explica: "Denuntul este folosit in principiu si in dosarele DIICOT, pentru ca inculpatul isi creeaza o situatie favorabila. Probabil ca vor fi dosare care se vor prescrie, altele in care se va constata ca este insuficient denuntul depus. Vom vedea, facem o analiza."

Este vorba despre cele de terorism, pedofilie sau trafic de droguri. In cele mai multe cazuri - de teama calariilor - victimele fac denunturi la mult timp dupa consumarea faptei, cand se simt in siguranta.

In ceea ce priveste dosarele aflate in faza de judecata este important de mentionat ca va ramane la latitudinea judecatorilor daca vor condamna sau achita un inculpat. Asta chiar daca fapta n-a fost reclamata in termenul de 6 luni!

Un exemplu asemanator este felul in care au procedat judecatorii de la Inalta Curte intr-un dosar de coruptie, cand au decis sa pastreze interceptarile SRI, chiar daca Curtea Constitutionala a horatat ca supraveghere tehnica este neconstitutionala.

Ancheta fara precedent la DNA. Florin Pandele denuntat pentru coruptie de o persoana care a folosit numele unui deputat
Ancheta fara precedent la DNA. Florin Pandele denuntat pentru coruptie de o persoana care a folosit numele unui deputat
VIDEO PROTVPLUS.RO
locuinte, blocuri
177 de locuințe de serviciu cumpărate de Primăria Capitalei pentru medici. Prețul lor
Impact violent între 3 mașini pe o șosea. Numărul victimelor
În prag de Revelion, înflorește contrabanda cu articole pirotehnice
Gestul făcut în cazinou de un bărbat din Timișoara după ce a pierdut tot la jocurile de noroc
Badante prinsă în România la un an după ce a fugit cu maşina bătrânilor pe care-i îngrijea
Tinerii din România stau îngrămădiţi în case mici. "Suntem 3 într-o cameră, e greu"
sacali
Fiara care a ajuns în România și s-a înmulțit necontrolat. A făcut masacru în Deltă
Experiment terifiant. Cât de uşor se transformă bradul de Crăciun în torţă
Consilieră înjurată de viceprimarul Capitalei, în şedinţă. "O daţi în smardoială"
"Meşterul Manole" din Focşani a îngropat maşina în drumul pe care îl repara
Incendii aproape identice în București și Botoșani. Zeci de copii, intoxicaţi
Polițiști loviți cu coasa de 2 bărbați. Care a fost motivul conflictului sângeros