Lazăr: Concluziile ministrului Justiției reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public
Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri seară, că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public.
Declarațiile procurorului general Augustin Lazăr:
- Cu doar două zile în urmăc Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de procedura de revocare. Raportul de evaluarea a procurorului general este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția.
- Raportul prezentat azi este modul în care Executivul, prin Ministerul Justiției înțelege să respecte independența Ministerului Public, ca parte a autorității judecătorești din România
- Cu referire la concluziile și exagerările vizibile și interesate îmi rezerv dreptul de a răspunde în zilele următoare.
- Respectarea pricipiilor și valorilor a stat la baza tuturor deciziilor pe care le-am luat în mandat
- Mi-am exercitat și obligația managerială de a avea un punct public ca reacție la atacurile nejustificate la adresa sistemului judiciar
- Discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO. Am nu numai drepturi, dar și obligația de a vorbi în apărerea ordinii de drept.
- La sfârșitul anului trecut Inspecția Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, dnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competențelor.
- În acest an, evaluarea a fost efectuată de CSM, concluziile au fost pozitive.
- În condițiile în care atât controlul IJ și controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul Justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public. Sunt ziceri penibile.
- În zilele următoare voi preciza punctual cât de clare sunt exagerările ministrului Justiției. Vă voi da două exemple: mai întâi pentru liniștea celor care sunt interesați, procurorul pe care îl aveți în față a fost notat 30 de ani cu „foarte bine”. Conform legii, cine candidează, la ultima evaluare trebuie să fi avut „foarte bine”. E foarte ușor de înțeles că nu a fost nicio conspirație între fostul ministru, CSM și președinte că nu observă.
- Doresc să le transmit cetăţenilor României să aibă încredere în procurori şi să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei. Constituţia nu este numai a cuiva care pretinde că o ştie foarte bine şi că toţi ceilalţi o încalcă, Constituţia este a noastră, a tuturor, şi dacă vrem să apărăm ordine de drept sigur că plecăm de la spiritul Constituţiei României. Vom rămâne fideli spiritului Constituţiei României în sensul de a reprezenta cu profesionalism şi imparţialitate interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor
- Vă rog să-mi scuzați starea emoțională, dar nu îmi e indiferent ceea ce vă spun, a mai spus Augustin Lazăr cu vocea tremurândă
- Mă simt într-un moment special nu numai al carierei mele, ci într-un moment special al României