Daniel Constantin Horodniceanu, propus de Ministrul Justitiei pentru functia de procuror-sef al DIICOT
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, il propune in functia de procuror-sef al DIICOT pe Daniel Constantin Horodniceanu, care este, in prezent, seful DIICOT Iasi, relateaza Mediafax.
Recomandarea a fost trimisa, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei (MJ), in momentul in care a fost ales Horodniceanu s-a tinut cont de faptul ca are o vechime de 16 ani in functia de procuror, iar sase ani a ocupat functii de conducere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, experienta manageriala anterioara a fost un criteriu important in alegerea sa, Horodniceanu ocupand functia de procuror-sef al DIICOT Iasi, in perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv in perioada iunie 2012 - 2015.
Procurorul Daniel Horodniceanu este formator in cadrul Institutului National al Magistraturii in probleme de etica si deontologie profesionala a magistratului, formator in domeniul ascultarii copilului in cadrul procedurilor judiciare, precum si in domeniul protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane.
Potrivit MJ, el a participat la numeroase forme de pregatire profesionala organizate in tara si in strainatate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare in domeniul dreptului penal, al eticii si deontologiei profesionale a magistratilor, protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane, infractionalitatii informatice, consolidarii capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale. El este autor al unor articole de specialitate juridica.
"In cadrul dialogului cu ministrul Justitiei, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat si prezentat obiective si masuri clare si pragmatice privind eficientizarea activitatii structurii, dovedind abilitati de organizare, comunicare, spirit de echipa si viziune strategica asupra directiilor de dezvoltare a DIICOT", conform comunicatului de presa.
Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuti procurori ieseni, DIICOT Iasi remarcandu-se, sub conducerea sa, prin numarul foarte mare de arestari si perchezitii care au dus la destructurarea unor retele de contrabanda de tutun de la granita Romaniei cu Republica Moldova.
Horodniceanu, care in acest an va implini 41 de ani, si-a inceput activitatea profesionala in anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Judetean Iasi, unde a stat din august pana in decembrie, din luna ianuarie a anului urmator intrand pe postul de procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Falticeni. Acesta a stat aproape un an si jumatate la Falticeani, trecand apoi prin posturi similare la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani si la Iasi.
In noiembrie 2005, a devenit procuror al DIICOT - Biroul Teritorial Iasi, fiind numit sef al acestei institutii in 2006, pentru trei ani, pana in 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciul Teritorial Iasi al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-sef.
In toti anii de activitate la Ministerul Public, in evaluarile periodice, acesta a obtinut calificativul de "foarte bine".
Este specializat, printre altele, in audierea copiilor in procedurile judiciare si in combaterea si intelegerea fenomenului traficului de femei in Europa.
Functia de procuror-sef al DIICOT a ramas vacanta dupa ce Alina Bica a fost arestata in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.
Sase procurori au candidat pentru aceasta functie - adjunctul procurorului-sef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigura interimatul postului de sef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar sef adjunct sectie in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, din Directia Nationala Anticoruptie, Adrian Gluga, procuror-sef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror sef in cadrul Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii informatice, de la Structura centrala a DIICOT, Catalin Laurentiu Borcoman, seful DIICOT Brasov si Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul sef al DIICOT Iasi - acestia fiind audiati in 18 martie la Ministerul Justitiei.
Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a
Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.