Procurori: Ion Iliescu a decis cu Petre Roman chemarea minerilor la Bucuresti si reprimarea violenta a manifestatiilor

Ion Iliescu la Parchetul General - STIRI

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare de procurorii militari in dosarul "Mineriada" pentru infractiuni contra umanitatii, constand in aceea ca, in calitate de presedinte al CPUN, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii.

 

Potrivit ordonantei intocmite de Parchetul Militar, initial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infractiuni: propaganda pentru razboi, genocid (savarsit prin: uciderea membrilor colectivitatii sau grupului, vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a colectivitatii sau grupului, supunerea colectivitatii sau grupului la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica) si tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsirea de libertate fara temei legal, relateaza Agerpres.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii in infractiuni contra umanitatii constand in aceea ca "in zilele de 11-12.06.1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Procurorii mai sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 persoane.

Citește și
Congresul PSD - AGERPRES
Imagini care "vorbesc" mai mult decat o mie de cuvinte. FOTOREPORTAJ de la congresul PSD
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal fostul director al SRI Virgi Magureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Magurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Baneasa - Scoala Militara Superioara de Ofiteri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost sef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepresedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepresedinte al CPUN).

De asemenea, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali au fost pusi sub acuzare pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului: Miron Cozma (fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"), Cornel Burlec Plaies (fost ministru adjunct al Ministerului Minelor) - i-a preluat pe mineri la sosirea in Gara de Nord; Gheorghe Dobre (fost director Regionala CFR Craiova) - a asigurat conditii pentru ca trenurile cu mineri sa aiba drum liber pana in Capitala; cpt. (rez) Nicolae Camarasescu (fost inginer la Exploatarea Miniera Aninoasa), Stefan Bacs (fost lider de sindicat la Mina Lonea), Nicolae Ciocan (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Deva), Nicolae Stanca (fost director Exploatarea Miniera Deva), Viorel Temelescu (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Motru), Nicolae Miclaus (fost lider de sindicat la Exploatarea Miniera Tebea), Petre Doroftei (fost director E.M. Tebea), Petru Brait (fost lider sindical la E.M. Petrila), Matei Drella (fost lider sindical la Mina Barbateni), Gheorghe Marchis (fost director la E.M. Petrosani), Ioan Constantin Ilinescu (fost inginer E.M. Aninoasa), Gheorghe Soltanel (fost director E.M. Comanesti), col (rez.) Dumitru Bondoc (militar activ la Sectia de Informatii Gorj-Biroul Motru).

In acelasi dosar, procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, intrucat faptele cercetate s-au petrecut in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii
Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii

Ion Iliescu este acuzat de infractiuni contra umanitatii, o acuzatie care este ferita de prescriptia care a inchis pana acum dosarul Mineriadei din iunie '90, de doua ori.

Imagini care
Imagini care "vorbesc" mai mult decat o mie de cuvinte. FOTOREPORTAJ de la congresul PSD

Congresul PSD din 18 octombrie a marcat schimbarea de putere din acest partid, prin inlocuirea echipei de conducere a lui Victor Ponta cu 14 noi vicepresedinti si vicepresedinte.

Istoria Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ce rol a jucat presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu
Istoria Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ce rol a jucat presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu

13-15 iunie 1990: o pagina neagra in istoria Romaniei democratice, in care abia dupa un sfert de secol s-ar putea face dreptate.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.