Oficialii care au platit cu functia in cazul tragediei din Apuseni ar putea sa raspunda si cu propria libertate

Ultima actualizare: 07-02-2014 07:06

Au platit cu functia, dar la fel de bine ar putea sa raspunda cu propria libertate pentru lipsa de coordonare in cazul tragediei aviatice din Apuseni.

Actualul ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, ministrul demisionar al internelor, Radu Stroe, fostul secretar de stat, Catalin Chiper, dar si fostul sef al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ion Burlui, vor trebui sa dea explicatii in ancheta penala.

Pe de alta parte, alti doi medici supravietuitori au ajuns acasa. Este vorba despre doctorii Valentin Calu si Catalin Pivniceru.

Ancheta care vizeaza tragedia din Apuseni se extinde in mod oficial impotriva ministrilor care ar fi trebuit sa se implice in operatiunile de localizare si salvare a victimelor.

Cercetarile au fost preluate deja de procurorii militari din Parchetul General.

AUGUSTIN LAZAR, procuror Curtea de Apel Alba Iulia: ''Exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza din institutiile cantrale ale statului, persoane dintre care, acele celule de criza au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru si in final se va da o solutie cu referire la toate aceste persoane".

Primii care ar putea fi acuzati de neglijenta sunt ministrul demisionar al internelor Radu Stroe si fostul secretar de stat Catalin Chiper, demis imediat dupa tragedie. Este vizat si ministrul Transporturilor Ramona Manescu.

RAMONA MANESCU: "Ce as putea sa imi reprosez? In conditiile date nu se putea forma o celula de criza. Nu mi s-a cerut demisia". 

De asemenea ar putea fi pusi sub acuzare militarii cu functii de conducere implicati in coordonarea operatiunilor, inclusiv fostul sf al IGSU, generalul Ion Burlui.

Prima faza a cercetarilor s-a incheiat. S-au facut cercetarile la fata locului si s-au ridicat probele ce vor fi examinate. 11 colete s-au strans in total, inclusiv statia ELT care a emis semnalul de avertizare dupa prabusire si aparatul GPS.

Cel mai probabil acestea vor fi supuse unei examinari minutioase, in laboratoare din strainatate.

Pana acum, 28 de martori inclusiv din cadrul ISU si SMURD au fost audiate. Ultimul pe lista a fost copilotul Razvan Petrescu, internat inca in spitalul din Cluj.

Pe de alta parte, medicii Valentin Calu si Catalin Pivniceru au plecat spre Bucuresti. Chirurgul Valentin Calu a iesit pe poarta spitalului, pe targa. Este slabit, dar optimist.

Cateva minute mai tarziu i s-a alaturat in ambulanta medicul si colegul Catalin Pivniceru, coordonatorul echipei de transplant. Si acesta s-a aratat senin ca va ajunge in sfarsit acasa, unde in afara de sotie, i-a dus dorul fata lui de 14 ani.

Cei doi au fost transportati cu avionul donat de Ion Tiriac. Aparatul ste un CESSNA CITATION V, turbojet, fabricat in 1992.

De pe aeroportul Otopeni, unde au ajuns in mai putin de o ora, mdicii au fost preluati de o alta ambulanta. Prea mult departe de spital si de pacienti nu vor sta. Se vor intoarce sa salveze vieti in cateva zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO