Procent mai bun de promovabilitate la simularea de BAC. Examenul începe pe 26 iunie
Vești aparent bune pentru elevii de clasa a XII-a care au participat la simularea examenului de Bacalaureat. Sunt mai mulți cei care au primit note peste 5 la trei probe din patru față de anul trecut.
Totuşi, numărul celor cu note între 5 și 6 este uriaș. Așa că mulți elevi vor merge la meditații private intensive. Puţinii norocoși pot face pregătire suplimentară în școală pentru care profesorii NU sunt plătiți.
Elevii de clasa a XII-a au aflat rezultatele la simulare cu o zi înainte de vacanță. La școală au venit special să discute despre note.
La nivel național, notele de peste 5 la limba română au fost cu 11% mai multe decât în 2022. 33 de elevi au luat 10. La proba obligatorie au fost peste 1.500 de note de 10. Totuși, la ambele probe, cele mai multe rezultate au fost între 5 și 6. La proba aleasă, 1.220 de candidați au luat 10.
Elev: „Eu am luat 9 la matematică, 8,40 la română şi, din păcate, o notă mai mică la biologie, 6,60, media a ieşit 8, vreau să dau mai departe la transporturi, la Politehnică.”
Veronica Cojeanu, profesor: „La matematică, examenul este destul de dificil. Fiecare părinte a putut primi prin intermediul copilului şi o copie a testului de evaluare.”
„La biologie, 6,90 şi la mate 7,60. La biologie nu m-am pregătit destul, dar a fost ok.” spune altcineva
Pentru a compensa lacunele descoperite cu ocazia simulărilor, profesorii spun că elevii ar trebui să lucreze individual, în fiecare zi, câte unul dintre modele de subiecte publicate de Ministerul Educației, la fiecare materie. Pe 19 iunie începe evaluarea națională, iar de pe 26 iunie sunt probele scrise ale bacalaureatului. E timp destul, dar specialiștii în educație cred că, până atunci, elevilor le-ar fi deosebit de util să mai dea un test în condiții de examen.
Sunt profesori care dau meditații gratis la clasă
De fapt, în afară de simulările naționale, unele școli mai dau câteva teste scrise, de antrenament.
Ana Maria Căruțașu, profesor: „S-au văzut rezultatele. A crescut nivelul față de ultima simulare pe care am dat-o noi la începutul lunii martie. Există câte o oră de pregătire suplimentară la clasă în plus faţă de orele alocate materiei noastre.”
Vorbim despre așa-zisele ”meditații la clasă”, pe care unii dascăli le țin în afara orarului și doar dacă doresc, pentru că e muncă voluntară. Între timp, prosperă meditațiile private, care costă între 80 și 200 de lei pe ședință.
Reporter: Vei schimba frecvenţa întâlnirilor cu profesorul de meditaţii?
Elev: „În vacanţă s-ar putea să dublez şedinţele, şi pe lângă asta, o să trebuiască să învăţ mult şi la informatică, pentru că urmează să intru în armată după liceu.”
Anul trecut, 75,2% dintre candidaţi au promovat Bacalaureatul, cel mai bun rezultat din ultimii 13 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, elevi, rezultate, simulare bacalaureat,
Dată publicare:
06-04-2023 20:58