Prințul Harry împlinește 38 de ani. Aniversare tristă pentru ducele de Sussex

Prințul Harry - 10
Getty

Prințul Harry, Duce de Sussex, a fost primul membru al Familiei Regale Britanice care a renunțat la drepturi și a decis să devină independent din punct de vedere financiar alături de soția sa, Meghan Markle.

Astăzi, 15 septembrie 2022, trebuia să fie o zi fericită pentru Prințul Harry. Ducele de Sussex împlinește 38 de ani, însă din păcate nu poate sărbători, deoarece își plânge bunica, pe regina Elisabeta a II-a, care s-a stins in viață, joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

Cine este prințul Harry, Duce de Sussex

Prințul Harry, Duce de Sussex, este membru al Familiei Regale britanice și al cincilea în linia succesiunii la tronul Regatului Unit.

Prințul Harry este al doilea fiul al lui regelui Charles al III-lea și a răposatei Diana, prințesă de Wales, care a murit în 1997 într-un accident de mașină.

Prințul Harry mai are un frate, pe William, care după moartea reginei Elisabeta a II-a a moștenit titlul de Prinţ de Wales şi al 25-lea Duce de Cornwall, iar soția sa, Kate Middleton este Ducesă de Cornwal.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Prințul Harry s-a născut la spitalul Sfânta Maria din Londra, Anglia, pe 15 septembrie 1984, la 4:20 pm (ora locală).

Pe 21 decembrie 1984, prințul Harry a fost botezat cu numele Henry Charles Albert David la capela St. George a castelului Windsor.

Diana, prințesă de Wales, a dorit ca prințul Harry și fratele lui mai mare William să poată experimenta mai multe activități decât cele obișnuite ale copiilor regali. Astfel, Diana i-a plimbat pe cei doi cu transportul public și i-a dus la Disney World și la restaurantele fast food. De asemenea, a mers cu cei doi la adăposturile pentru oameni ai străzi, la orfelinate și la spitale.

Scopul acestor plimbări a fost, după cum a spus Diana, ca cei doi să cunoască modul de viață al oamenilor obișnuiți, să le înțeleagă emoțiile și trăirile.

La fel ca fratele său, Harry a studiat la mai multe școli private, înainte de a ajunge la Eton College, o școală prestigioasă din Anglia.

După ce a absolvit în 2003, Harry a mers în Argentina și Africa, unde a lucrat la o fermă de vaci și la un orfelinat din Lesotho.

Harry a decis să nu continue studiile în mediul universitar și a intrat la Sandhurst, cea mai importantă academie militară din Marea Britanie pentru instruirea a ofițerilor.

Prințul Harry a terminat cursurile în mai 2005 și în aprilie 2006 a fost numit ofițer în cadrul Armatei Marii Britanii.

În februarie 2007, autoritățile britanice au anunțat că regimentul în care era Harry trebuia trimis în Irak, dar oficiali armatei au decis ca prințul să nu plece, de teamă că ar putea deveni o țintă a atacurilor.

Cu toate acestea, în 2007, Harry a servit în Afganistan, după ce presa britanică a fost de acord să nu publice detalii despre misiune.

În 2012 și 2013, Ducele de Sussex fost din nou în Afganistan, unde a servit ca pilot de elicopter.

În 2015, Harry a atins gradul de căpitan, iar la scurt timp a hotărât să părăsească armata.

Pe 19 mai 2018, Prințul Harry și Meghan Markle, actrița americană au decis să-și unească destinele. Ceremonia religioasă a avut loc la Capela St George din Windsor.

Cei doi au împreună doi copii, un băiețel pe nume Archie Harrison Mountbatten-Windsor și o fată, pe nume Lilibet Mountbatten-Windsor.

Controverse în care a fost implicat prințul Harry în tinerețe

Fiind în linia de succesiune la tronul britanic, de la Harry se aștepta să aibă un comportament potrivit pentru un membru al Familiei Regale, însă, de-a lungul timpului s-a dovedit a fi un rebel.

►În ianuarie 2005, Harry a primit multe critici când a participat la o petrecere îmbrăcat într-o uniformă nazistă, care avea o banderolă cu semnul svasticii pe mână. Ulterior, Harry și-a cerut scuze, declarând că ar fi trebuit să se gândească mai bine înainte de a face alegerea.

►Zicala „ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas” nu s-a aplicat și în cazul lui Harry. Când era la o petrecere în Las Vegas, Harry a jucat biliard dezbrăcat, iar momentul a fost fotografiat de prietenii lui, iar ulterior, imaginile au ajuns la presa britanică.

► În adolescență, Prințul Harry a fost la o petrecere unde a băut mai mult și a căzut în piscină.

► În perioada în care era adolescent, presa britanică a scris că a petrecut o zi la o clinică de dezintoxicare.

► Un alt moment controversat în care a fost implicat prințul a fost cel în care, după prea multe pahare de șampanie, a făcut glume la adresa oamenilor care poartă proteză la picior.

► În 2004, Harry a intrat într-o altercație cu un grup de fotografi, după ce a observat că era fotografiat în timp ce ieșea dintr-un club. În urma altercației, prințul Harry a fost lovit în față de o cameră foto.

►În 2007, când era la un concert, Prințul Harry a sărutat-o în public pe Chelsy Davy, care îi era iubită la acea vreme.

► În 2010, pentru a scăpa de fotografi, prințul Harry a părsit un club folosind ieșirea de incendiu.

►Pe când avea 17 ani, Harry a fost văzut în timp ce fuma cannabis și bea alcool alături de prietenii săi.

Iubitele Prințului Harry

Până să ajungă să se căsătorească cu Meghan Markle pe 19 mai 2018, ducele de Suxess a avut mai multe iubite, relațiile lui ținând prima pagină a ziarelor ani la rând.

Din 2004 până în 2011, Harry a avut o relație cu Chelsea Davis. În timp ce erau împreună, cei doi au avut o poveste de dragoste cu năbădăi în care s-au tot certat și împăcat.

În următori doi ani, Harry a avut o relație cu Cressida Bonas, care era actriță și dansatoare. Relația cu prințul i-a adus numeroase beneficii Cressidei, care a primit mai multe roluri în spectacole și filme.

Harry a avut o relație și cu Caroline Flack, prezentatoarea unei emisiuni din UK. Relația lor s-a consumat rapid, deoarece prezentatoare a declarat că se săturase să trăiască în umbra lui Harry. 

Pe 8 noiembrie 2016, Palatul Kensington a confirmat că Prințul Harry are o relație "de câteva luni" cu actrița americană Meghan Markle. În septembrie 2017, ei au apărut prima dată împreună în public la deschiderea Jocurilor Invictus din Toronto.

Ce face astăzi prințul Harry

În ianuarie 2020, Prinţul Harry și Meghan Merkle au anunțat că au luat decizia de a se retrage din rolurile lor de membri seniori ai Casei regale Britanice.

Într-un interviu TV pentru prezentatorul american James Corden, Harry a anunțat motivul real pentru care a ales să părească Casa Regală.

Prințul Harry:Era un mediu foarte dificil, aşa cum mulţi au văzut, cred. Ştim cu toţii cum se comportă presa britanică. Şi era pe cale să-mi distrugă sănătatea mintală. Era toxică. Aşa că am făcut ceea ce orice soţ şi tată ar fi făcut – mi-am scos familia de acolo. Dar nu am fugit niciodată. Mă voi pune mereu în slujba altora – este viaţa mea – deci nu contează unde mă aflu în lume, voi face mereu acelaşi lucru".

La momentul acela, Palatul Buckingham şi regina Elisabeta a II-a au anunţat că Harry şi Meghan nu vor mai utiliza titlurile de "alteţe regale" şi nu vor mai beneficia de fonduri publice

Ulterior, cei doi s-au mutat în sudul Californiei alături de fiul lor, Archie, în 2020, apoi au semnat un contract de producţie cu Netflix Inc., considerat un prim pas major în vederea dobândirii independenţei financiare faţă de familia regală britanică.

În California, Ducele de Sussex și-a deschis o firmă de turism ecologic,Travalyst, în luna septembrie 2021. 

Pe 4 iunie 2021, Prințul Harry și Meghan Markle au anunțat nașterea fetiței, Lilibet Diana Mountbatten‑Windsor.

Moartea reginei Elisabeta a II-a i-a reunit pe prințul Harry și pe Prințul William.

Prințul Harry și Meghan Markle s-au întors în Marea Britanie pentru a participa la funeralile reginei Elisabeta a II-a.

Prinţul William, moştenitorul coroanei, şi fratele său Harry, împreună cu soţiile lor, Kate şi Meghan, au stat la porţile Castelul Windsor pentru a se întâlni cu mulţimea adunată pentru a aduce un omagiu regretatei Elisabeta a II-a.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Programul supermarketurilor de 1 Mai și Paște 2024
Programul supermarketurilor de 1 Mai și Paște 2024

Marile lanțuri de magazine au anunțat un program special de lucru în perioada 1- 6 mai. Iată care este programul de funcționare de Ziua Muncii, dar și de Sărbătorile Pascale.

Un nou parc a fost inaugurat în București. „Este cel mai mare deschis în Capitală, după Revoluție” | FOTO
Un nou parc a fost inaugurat în București. „Este cel mai mare deschis în Capitală, după Revoluție” | FOTO

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au anunţat că alte 2,5 hectare de parc nou-nouţ, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de duminică, în sector.

Accident la Predeal. Doi adulți și un copil de doi ani și jumătate, răniți după ce două mașini s-au ciocnit
Accident la Predeal. Doi adulți și un copil de doi ani și jumătate, răniți după ce două mașini s-au ciocnit

Trei persoane, inclusiv un copil de 2 ani, au fost rănite duminică, după ce două autovehicule s-au ciocnit pe DN1, la Predeal.

 

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.