Primul şoc anafilactic după vaccinarea anti-COVID în România. Ce vaccin s-a folosit
O femeie de 46 de ani din Olt a suferit un șoc anafilactic după administrarea primei de doze de vaccin AstraZeneca, aceasta fiind prima reacție de acest fel înregistrată în România. Pacienta și-a revenit rapid în urma intervenției medicilor.
”La data de 21 februarie, într-un centru de vaccinare din județul Olt, o persoană în vârsta de 46 de ani, de sex feminin, a dezvoltat o reacție severă post vaccinare, de tip anafilactic. Aceasta s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacție alergică cu criterii de șoc anafilactic”, a informat luni Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Până la această dată, circa 800.000 de români s-au vaccinat anti-Covid în România și nu s-au înregistrat reacții adverse severe. Numărul vaccinărilor l-a depășit în ultimele zile pe cel al cazurilor noi de Covid-19.
Medicul Valeriu Gheorghiţă anunţă că femeia de 46 de ani care a suferit o reacţie anafilactică la câteva minute după inocularea vaccinului produs de AstraZeneca este internată într-un spital din Slatina, este în stare foarte bună şi cel mai probabil marţi va fi externată.
CITEŞTE ŞI: Adolescent din Cluj, dat pe mâna poliției de propriul tată după ce s-a filmat când tortura și omora un pui de pisică
"Starea persoanei este foarte bună în momentul de faţă şi, din datele furnizate, urmează să fie externată în zilele următoare, probabil chiar mâine. Este de remarcat şi de subliniat faptul că personalul medical a reacţionat cu promptitudine, au cunoscut procedurile, s-a administrat adrenalină şi tot ce trebuie în cazul în care se instalează o astfel de reacţie. Eu aş putea sublinia un aspect, dacă ne aducem aminte, chiar din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie s-au semnalat două cazuri de reacţie anafilactică la persoane cu istoric de şoc anafilactic în antecedente, iar reacţia anafilactică este una foarte rară, din datele pe care noi le avem la dispoziţie apar circa 2,5 până la 5 cazuri la cel puţin un milion de doze administrate, este o evaluare făcută în Statele Unite pe circa 17-18 milioane de doze fără să se înregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Antena 3.
”Menționăm că pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice. Personalul medical aflat în centrul de vaccinare i-a acordat de urgență îngrijirile medicale de specialitate, conform procedurilor existente, cu ameliorarea rapidă a stării clinice. Ulterior, a fost solicitat serviciul de urgență în vederea transportării acesteia la unitatea spitalicească din muncipiul Slatina pentru primirea îngrijirilor medicale suplimentare. La acest moment, starea persoanei este bună, însă va rămâne sub supraveghere medicală, conform recomandărilor de specialitate”, mai spune CNCAV.