Instrucțiuni pentru vaccinare la apariția șocului anafilactic. CNCAV recomandă rapelul cu un vaccin diferit

05-02-2021 14:26


vaccinare

Persoanele care au suferit reacții severe la vaccinare precum șocul anafilactic vor fi vaccinate în rapel cu un ser diferit, pentru minimizarea riscurilor, a stabilit CNCAV.

 

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a stabilit regulamentul de vaccinare pentru „condiții speciale”, informează instituția într-un comunicat.

„Dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită” precizează CNCAV, după cazul de vineri din Timiș, în care o persoană vaccinată cu serul Pfizer a dezvoltat un șoc anafilactic, care însă a fost imediat tratat de medici.

Potrivit ministrului Vlad Voiculescu, nu sunt dovezi că ar exista reacţii adverse mai severe după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 comparativ cu prima doză.

„Nu există dovezi vis-a-vis de reacţii adverse mai severe după a doua doză”, a declarat Vlad Voiculescu, în conferința de presă comună cu ministrul educației înainte de începerea școlilor.

 

Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare.

Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze, arată sursa citată.

Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

CNCAV a mai explicat și ce se va întâmpla dacă o persoană programată la rapel nu va putea să fie vaccinată la acea dată, dintr-un motiv sau altul.

„În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială. Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21
de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel”.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO