Ancheta epidemiologica in cazul romanului suspect de Ebola. Oamenii cu care a fost in contact, verificati
Autoritatile medicale de la noi au declansat o ancheta epidemiologica in cazul romanului suspect de Ebola. Intors recent din Nigeria, barbatul a fost transferat la Spitalul Matei Bals din Capitala.
Cu toate ca deocamdata nu exista un diagnostic clar, pacientul a fost transportat in conditii speciale de siguranta. Medicii ii vor preleva probe biologice, care vor fi trimise apoi la un laborator de referinta din Frankfurt.
La "Institutul Matei Bals" medicii ii vor recolta probe biologice pentru analizele care ar trebui sa arate in minimum 72 de ore daca are sau nu virusul Ebola, avand in vedere ca simptomele pot fi confundate cu ale unei alte boli infectioase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de alta parte, reprezentantii autoritatilor sanitare ii vor solicita barbatului sa faca o lista a persoanelor cu care a intrat in contact de la revenirea in tara. Acestia vor fi verificati daca prezinte simptome similare cu ale lui. In cazul in care vreunul dintre ei este suspect, va fi adus si el de urgenta la Bucuresti.
CITESTE IN ACEASTA STIRE:
-► Suspectul de Ebola a lucrat in Nigeria ca inginer
-► Familia barbatului suspect de Ebola, izolata la domiciliu-► Ancheta epidemiologica in cazul suspectului de Ebola
-► Barbatul suspect de Ebola a fost in vacanta la Vama Veche
-► Comunicatul Ministerul Sanatatii
-► Rezultatul analizelor privind posibilul caz de Ebola, în minimum 72 de ore
-► Institutul "Matei Bals" ar putea trata orice posibil caz de Ebola
-► Totul despre EBOLA: virusul din Africa tine SUA si Europa in teroare
Suspectul de Ebola a lucrat in Nigeria ca inginer, intr-un birou din capitala Abuja
Barbatul din Ploiesti suspectat de infectare cu virusul Ebola a lucrat in Nigeria ca inginer in domeniul energiei eoliene, intr-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
Potrivit surselor citate, el nu ar fi parasit capitala Nigeriei in perioada in care a lucrat acolo. Focarul infectiilor cu Ebola din Nigeria este localizat in sudul tarii, in zona celui mai populat oras al tarii - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se afla in centrul tarii.
Ancheta epidemiologica in cazul suspectului de Ebola; oamenii cu care a fost in contact, verificati
Autoritatile au declansat o ancheta epidemiologica in cazul barbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmand sa fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat in contact dupa revenirea in tara. Conform procedurilor in astfel de cazuri, pacientul a fost izolat si transferat in conditii speciale de siguranta de la Spitalul Judetean Ploiesti la Institutul "Matei Bals" din Capitala.
La "Matei Bals" i se vor recolta probe biologice pentru analizele care vor arata, in minimum 72 de ore, daca este infectat sau nu cu virusul Ebola. Pe de alta parte, reprezentantii autoritatilor sanitare ii vor solicita barbatului sa faca o lista a persoanelor cu care a intrat in contact de la revenirea in tara.
In cadrul anchetei epidemilogice, "contactii" pacientului vor fi verificati daca prezinte simptome ale unei boli infectioase. In cazul in care vreunul dintre "contacti" are simptome, acesta va fi adus, si el, la "Matei Bals".
Barbatul suspect de Ebola a fost in vacanta la Vama Veche. A inceput sa se simta rau de trei zile
Barbatul suspect de Ebola le-a spus, duminica, medicilor din Ploiesti ca, dupa intoarcerea din Nigeria, a fost in vacanta la Vama Veche si ca a inceput sa se simta rau in urma cu trei zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unor surse medicale, barbatul de 51 ani suspect de Ebola s-a prezentat, duminica dimineata, la Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti, unde, in prima faza, nu a spus ca a fost in Nigeria, ci doar ca a fost in vacanta la Vama Veche si ca in urma cu trei zile a inceput sa se simta rau si sa aiba scaune cu sange. De la Spitalul de Boli Infectioase a fost indrumat catre Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, unde le-a spus medicilor ca a fost plecat cateva luni in Nigeria, au precizat sursele citate.
Contactat telefonic, managerul Spitalului de Boli Infectioase, Catalin Visean, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca barbatul a intrat in camera de primiri urgente a spitalului si nu a luat contact cu niciun alt pacient. Acesta a spus ca desi boala nu a fost confirmata, in conditiile in care cazul pacientului este unul ”deosebit”, spitalul a intrat in carantina. ”Cel putin in cursul zilei de astazi (duminica – n.r.) nu va fi permis accesul vizitatorilor in spital. Noi am dezinfectat imediat spatiul in care pacientul a fost primit si acesta nu a intrat in contact cu alti bolnavi, insa este o masura de precautie” a spus managerul Spitalului de Boli Infectioase din Ploiesti.
Avand in vedere informatiile mass-media privind cazul pacientului de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari: "In aceasta dimineata, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Ploiesti s-a prezentat o persoana adulta in varsta de 51 de ani cu simptome de febra, greata, varsaturi si diaree hemoragica. Avand in vedere ca, in urma efectuarii anamnezei s-a constatat ca persoana s-a intors recent din Nigeria, s-a declansat procedura de izolare si transfer in conditii speciale de siguranta la Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals. In acest moment, pacientul este suspect de infectie virala fara a putea specifica diagnosticul etiologic".
Barbatul a venit din Nigeria la 25 iulie si a fost internat la Ploiesti cu diaree si scaune hemoragice. "Nu are febra. I se vor face investigatii complete la Matei Bals' ", au mai spus sursele citate. Medicii iau in calcul si ca barbatul sa fie suspect de malarie, in conditiile in care, pana in prezent, nu a facut febra.
Reactia Ministerului Afacerilor Externe:
Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza in permanenta evolutia impactului virusului Ebola. De asemenea, ambasadele Romaniei din Africa de Vest participa constant alaturi de partenerii din Uniunea Europeana la numeroase intalniri de lucru pe aceasta tema, existand o cooperare permanenta inclusiv pe acest subiect. De asemenea, MAE este in contact permanent cu autoritatile locale din aceasta zona.
Informam ca Guineea a inchis temporar granitele cu Liberia si Sierra Leone. Autoritatile declara ca masura a fost luata preventiv, pentru a impiedica propagarea epidemiei dinspre cele doua state vecine. Ministerul Sanatatii din Nigeria a pus in aplicare un plan de masuri, procedand la verificarea persoanelor care intra in tara prin toate punctele de frontiera (porturi, aeroporturi si granita terestra). Personalul medical verifica prin mijloace speciale starea de sanatate a persoanelor care sosesc in Nigeria.
Misiunile diplomatice ale Romaniei în Africa de Vest au extins demersurile de verificare a existentei unor cazuri a virusului Ebola la cetatenii romani aflati nu numai in zonele afectate, ci si la nivelul statelor invecinate. Ambasadele Romaniei din Africa de Vest mentin legatura cu cetatenii romani aflati in zona care au dorit sa isi anunte prezenta in zona, precum si cu cei inregistrati voluntar la misiunile diplomatice ale Romaniei. In prezent, ambasadele Romaniei din Africa de Vest nu au primit solicitari de asistenta pentru repatriere din partea unor cetateni romani si nici nu au fost informate cu privire la existenta unor cetateni romani afectati de virusul Ebola in statele din Africa de Vest.
Rezultatul analizelor privind posibilul caz de Ebola, în minimum 72 de ore
Rezultatul analizelor privind posibila infectare cu virusul Ebola a barbatului din Ploiesti va fi cunoscut in minimum 72 de ore si maximum o saptamana, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Probele pentru analizele de laborator vor fi recoltate imediat dupa ce barbatul va fi adus la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti.
De la "Matei Bals", probele vor fi duse la Laboratorul de referinta din Germania, singurul care se ocupa de astfel de cazuri. "Din acest motiv rezultatul va fi aflat dupa minimum 72 de ore. Laboratorul din Germania este acreditat pentru Ebola, la fel cum cel din Marea Britanie a facut analizele la epidemia de gripa", au spus sursele citate.
Institutul "Matei Bals" ar putea trata orice posibil caz de Ebola
Reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, dr.Victor Olsavszky, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge in Romania. Tot vineri, Ministerul Sanatatii informa ca probabilitatea aparitiei infectiei de febra hemoragica de tip Ebola pe teritoriul Romaniei este scazuta, iar statul roman are capacitatea medicala de a actiona in cazul aparitiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragica de acest tip.
Totul despre EBOLA: virusul din Africa tine SUA si Europa in teroare
Despre Ebola:
Epidemia de Ebola trebuie considerata o "urgenta de sanatate publica la nivel mondial", a subliniat OMS. Aceasta epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la inceputul anului, este "cea mai importanta si cea mai grava" din ultimele patru decenii, a subliniat intr-o conferinta de presa directoarea generala a OMS, doctorul Maragaret Chang.
Calatorii care se intorc dintr-o zona afectata de infectia cu virusul Ebola si care dezvolta simptome cum ar fi febra, cefalee, diaree sau stare generala alterata dupa trei saptamani de la calatorie trebuie sa se adreseze medicului si sa precizeze ca au fost in zona respectiva.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, roman, simptome, ebola, nigeria, malarie, boli infectioase,
Dată publicare:
10-08-2014 14:04