Nu exista riscuri, dar e nevoie de vigilenta. Cat de pregatita este Romania in cazul in care virusul Ebola ar ajunge la noi
Romania pare pregatita in cazul in care virusul Ebola ar fi depistat aici. La Institutul de boli infectioase din Bucuresti, medicii spun ca pot sa echipeze in mai putin de 2 ore un pavilion intreg care sa corespunda unor masuri de siguranta si tratament.
Precizarile autoritatilor de la Bucuresti vin exact in ziua in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat Ebola drept o urgenta internationala. OMS a precizat ca alerta NU a fost facuta ca sa induca panica in populatie, ci dimpotriva ca sa creasca nivelul de vigilenta.
"Declar epidemia de Ebola o situatie de urgenta medicala publica la nivel international. Parerea comitetului confirma gravitatea si natura iesita din comun a epidemiei si potentialul de raspandire", spune Margaret Chan, director general OMS.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Acest anunt care starneste fiori arata clar ca epidemia de Ebola din vestul Africii e una fara precedent in cei 40 de ani de cand a aparut virusul. Maladia a provocat deja 961 de decese din cele 1779 imbolnaviri.
Anuntul OMS a pus in garda toate autoritatile sanitare. In ceea ce ne priveste, Comisarul european pentru sanatate sustine ca riscul in Europa e inca unul scazut. Fapt confirmat si de specialistii nostri.
"Eu nu vad un risc potential pentru Romania. S-a facut informarea catre concetatenii nostri care sunt in zona sa faca bine sa ia in calcul efectuarea unui screening, suntem pregatiti", a precizat profesorul doctor Adrian Streinu Cercel.
In momentul in care ar aparea un caz suspect de Ebola, la Institutul Matei Bals se poate pune pe picioare in mai putin de 2 ore un pavilion de sine statator. Sunt deja prevazute 20 de paturi, care pot fi folosite intr-o astfel de situatie. Medicii sustin ca intregul pavilion va fi extrem de bine izolat.
Fara risc, dar obligati sa fim vigilenti. Chiar daca Romania nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest trebuie sa luam masuri de precautie si pe aeroporturile.
La fel de importanta este vigilenta si in portul Constanta. Toate navele care aduc marfa din tarile africane trec prin proceduri de verificare.
Virusul Ebola nu se transmite prin aer ca o gripa, desi infectia are semnele ei. Boala debuteaza insa cu febra puternica, dureri musculare, diaree si intr-un final hemoragie. Virusul se transmite doar prin contact direct cu sangele si cu lichidele biologice ale bolnavilor inlusiv prin atingerea tesuturilor lezate ale persoanelor si animalelor infectate.