Primul centru de realitate virtuală aplicată, în învățământul medical din România. Proiectul a fost inaugurat la Târgu Mureș
Învățământul medical din România beneficiază de vineri, 17 martie, de primul centru de realitate virtuală aplicată. Cu ajutorul unei aplicații și al unor ochelari VR, studenții pot examina pacienți virtuali, învățând astfel despre afecțiuni reale.
Proiectul are o valoare de peste patru milioane de euro și a fost inaugurat la Târgu Mureș.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Cred că este viitorul. Toate universitățile încearcă să ofere soluții digitale și cele legate de realitate virtuală au un mare avantaj, dar asta nu înseamnă că medicina se face în afara spitalului a patului bolnavului fiecare dintre noi trebuie să știm că acestea trebuie aplicate, trebuie exersate pe pacient."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De exemplu, un pacient virtual a ajuns la urgențe cu un traumatism, dar și cu șoc anafilactic. Holograma le permite studenților o evaluare cât se poate de reala și înlocuiește lucrul cu mulaje. Deși, privită din afară, poate părea un joc, studenții au o misiune cât se poate de serioasă.
Dr. Cristian Boeriu, coordonator centru: „Sunt pacienți care au acceptat să fie filmați și apoi procesate imaginile în laborator și tranformate în holograme. Studenții să poată să vadă cazuri despre care citesc doar în cărți."
Deocamdată, studenții au la dispoziție 16 scenarii posibile - toate inspirate din povești reale.
Studentă: „Am avut un caz de infarct și a trebuit să monitorizez pacientul, avem sertare cu medicamente, tot ce este într-un cabinet."
Medic rezident: „Faptul că ne pune în situații cu care ne întâlnim în viața reală, este foarte bine, ne ajută în viitor."
Student: „Cel mai mare beneficiu să învățăm gîndirea medicală, cum ar trebui să abordăm un pacient si să ne raportăm la protocoale."
Centrul a fost amenajat în fosta cantină a Universității de Medicină din Târgu Mureș cu 4,2 milioane de euro, din fonduri proprii. Sala de examinare virtuală beneficiază și de un amfiteatru cu o capacitate de 60 de locuri.