Primii pacienți cu Covid-19, aflați în stare gravă, au fost internați la Spitalul Foișor
Primii bolnavi în stare gravă au fost internați, ieri, la secția de terapie intensivă a Spitalului de Ortopedie Foișor, la doar câteva ore după ce unitatea a fost transformată, cu scandal, în spital Covid.
Cert este că Spitalul Foișor asigură 26 de paturi la terapie intensivă și alte 200 de paturi cu oxigen. În condițiile în care situația este din ce în ce mai gravă în țară.
Ieri, în unităţile de primiri urgenţe erau aproape 800 de persoane confirmate sau suspecte de Covid-19, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
După scandalul de vineri seara, autoritățile au început, ieri, utilarea unității medicale, în vederea trasnformării ei în spital Covid.
Vitalie Cojocari, reporter Pro TV: "Este ora 01:30, strada de lângă Spitalul Foisor a fost închisă de o mașină de la politie. Un camion de la pompieri a adus câteva cutii care vor fi introduse în spital. În aceste cutii se află echipamente medicale, dar și măști pentru circuitele din interiorul spitalului".
Operațiunea s-a făcut din stradă, deși există o rampă nouă, special amenajată.
De altfel, și prima internare a unei persoane infectate cu SARS-CoV-2 s-a făcut cu stângăcie. Autospeciala de Terapie Intensivă Mobilă SMURD a intrat la limită în curtea extrem de îngustă a spitalului.
Cum s-a ajuns la această evacuare haotică și de ce noaptea?
Spitalul Foișor a fost trecut, de acum o săptămână, pe lista unităților care ar putea deveni suport Covid în cazul unei crize. Conducerea instituției - mai precis, directorul Cristian Stoica - s-a opus - iar lucrurile au rămas în aer.
Stoica a susținut că nu este un spital de urgență, nu are decât tură de dimineața pentru laboratorul de analize medicale și, în fine, nu se pot face radiografii și tomografii decât în prima parte a zilei.
Numărul bolnavilor care au nevoie de îngrijire la ATI a crescut alarmant, în utlima săptămână. Sună macabru, însă doar decesele mai duc, în acest moment, la eliberarea paturilor. Înaintea scandalului de vineri, erau zero unități ATI disponibile în București și doar câteva prin țară.
O evidentă situație de criză, în care Primăria, Ministerul Sănatatii si Directia pentru Situatii de Urgență au decis să se folosească de unitatea de Ortopedie.
Calculele erau simple: apăreau 26 de paturi Terapie Intensivă noi, șase medici specializați și 200 de paturi cu oxigen. Ordinul a fost semnat de Raed Arafat și avizat de Ministerul Sănătății.
Doar că directorul spitalului, Cristian Stoica, a întârziat procedurile, conform viceprimarului Horia Tomescu.
Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: "Ordinul trebuia semnat de manager. Acest lucru s-a întâmplat cu dificultate. Nu știu care sunt argumentele logice pentru care dumnealui nu a vrut să semneze acest ordin".
Raed Arafat, secretarul de Stat MAI: "De ce s-a făcut un cursul nopții? Unu: pentru că s-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv. În al doilea rând, dacă noi așteptăm evacuarea până dimineața însemnă că nu puteam să luăm spitalul să funcționeze decât după masa".
Cristian Stoica nu a dat explicații pentru lipsa de reacție care a dus la mutarea pacienților abia seara. Ne-a trimis către șefii săi, din Primărie, care, la rândul lor, au refuzat să comenteze situația.
Ministerul Sănătății a reactionat pe Facebook: "Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate".
Și Colegiul Medicilor a criticat cele întâmplate. Important este că Spitalul Foișor va devenit unitate suport-covid, care va funcțioma 24 de ore din 24. Pe lângă echipamente, vor fi aduși și medici care să sprijine activitatea.