Mai mulți oameni au protestat, după ce pacienții din Spitalul Foișor din Capitală au fost transferați. Ce spune Raed Arafat

Dată publicare: 10-04-2021 07:22
Dată actualizare: 10-04-2021 13:22


Peste 100 de pacienţi au părăsit cu scandal Spitalul Foișor din Capitală, vineri seară, după ce unitatea medicală a fost transformată în spital COVID.

Disperaţi că nu mai au locuri la ATI pentru cei în stare gravă, oficialii din sănătate au fost nevoiţi să ia decizii într-un timp scurt. Vineri dimineaţă, soluția a fost transmisă conducerii spitalului, iar în jurul orei 21 oamenii internaţi erau scoşi din unitatea medicală.

Spiritele s-au încins după sosirea mai multor protestatari care au blocat poarta unităţii sanitare şi s-au îmbrâncit cu jandarmii. Scandalul s-a terminat la fel de brusc cum a început. Ultimii pacienţi au fost evacuaţi în linişte, pentru că manifestanţii plecaseră între timp.

La Spitalul Foişor sunt 26 de locuri la ATI şi 200 de paturi cu oxigen, care vor fi ocupate de acum de bolnavii infectaţi cu SARS-COV-2.

Transformarea Spitalului de Ortopedie Foișor din Capitală în unitate Covid a stârnit reacții violente vineri seară, târziu, când pacienții au început să fie trimiși acasă ori transportați la alte unități medicale. Pacienții și aparținătorii erau nemulțumiți, însă cele mai dure reacții au venit din partea unor protestatari sosiți la poarta spitalului.

Rudele au venit să-și ia bolnavii acasă, în timp ce alții, de-abia operați, sunt transferați la alte spitale din Capitală.

Unii abia se internaseră, că au plecat acasă.

Reporter: „Cine este?”

Femeie: „E unchiul.”

Reporter: „Și de cât timp este aici?”

Femeie: „Azi de dimineață a venit.”

Reporter: „Operat?”

Femeie: „Nu, nu e operat, că n-a mai apucat.”

Reporter: „Știți cumva ce intervenție?”

Femeie: „Nu știu, hernie de disc, presupun.

Reporter: „Știți unde urmează să fie transferat?”

Femeie: „Nu știu nimic. Nu am primit informații, nu am primit nimic.”

Mai mulți protestatari au început să se îmbrâncească cu jandarmii și au făcut un lanț uman la poarta spitalului.

Chiar dacă locurile de la terapie intensivă pentru cazurile de COVID au fost suplimentate recent, acestea s-au ocupat rapid. Vineri mai erau doar 17 paturi la ATI în toată țara. În București, niciunul. Conducerea de la Foișor era informată de vineri dimineață despre decizia de a transforma unitatea în spital Covid, spune Ministerul Sănătății. Pentru că procedurile au întârziat, evacuarea a avut loc pe întuneric.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienți care pot să ajungă la UPU și să nu găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Deci cu cât UPU se blochează, pacienții pot să rămână chiar în ambulanțe.”

Reporter: „De ce s-a făcut în timpul nopții?”

Raed Arafat: „Unu, pentru că s-a întârziat în discuții și în lămuriri la spitalul respectiv. Dacă noi așteptam evacuarea până dimineață, înseamnă că noi nu puteam să luam spitalul să funcționeze decât după-masă.”

„Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților externați din spitalul Foișor, va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor și va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția”, se arată într-o postare de Facebook a Ministerului Sănătății.

Spitalul Foișor dispune de o secție AtI cu 26 de paturi și șase medici specializați în terapie intensivĂ, potrivit Minsterului Sănătății. În plus, acolo sunt și 200 de paturi cu oxigen.

La Foișor erau internați 105 pacienți, a anunțat Ministerul Sănătății. 13 au fost transferați cu ambulanțele, 12 la alte spitale din Capitală, unul la domiciliu. Alți 67 de pacienți, deja operaţi, au fost externați și au plecat acasă, iar 25, programați pentru intervenții chirurgicale, nu au mai apucat să facă operațiile.

Toți pacienții au fost externați de medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament, precizează instituția.


VIDEO PROTVPLUS.RO