Primele vaccinări cu serul Moderna au început de joi. Cum se face triajul pacienților

04-02-2021 09:49


Primele vaccinări cu serul Moderna au început de...
Medicul alege cel mai potrivit vaccin pentru pacie...
Diferențele între serurile Pfizer și Moderna...

A început, de joi, imunizarea anti-Covid cu serul produs de compania Moderna.

 

Pe lângă serurile ''Pfizer BioNTech'' şi ''Moderna'', care au ajuns deja în ţară, în câteva zile ar trebui să primim şi prima tranşă, de 200.000 de doze, din vaccinul "AstraZeneca", produs în colaborare cu Universitatea Oxford.

Într-un centru de vaccinare din sectorul 4 al Capitalei, medicii stau de vorbă cu pacienții în zona de triaj, încearcă să le afle istoricul medical pentru a alege care din vaccinurile care sunt disponibile în acest moment în România li se potrivește cel mai bine. Au ajuns aici în această dimineață 200 de doze de vaccin Moderna, primele de la acest producător și au fost deja vaccinate primele persoane cu acest ser.

Din fericire, până acum, niciuna din persoanele injectate cu serul Moderna nu a dezvoltat reacții la vaccin. După vaccinare, persoanele rămân timp de 15 minute într-un cabinet alăturat, sub supravegherea medicului, pentru ca în cazul în care apare o reacție adversă, acesta să intervină.

Până acum, la nivel național, din serul Moderna au fost distribuite 26.200 de doze în centrele din toată țara. Acesta este al doilea vaccin aprobat după cel de la Pfizer-BioNtech, în Uniunea Europeană.

Ambele au o eficacitate de peste 94%, se administrează în două doze, doar că rapelul la vaccinul Moderna este făcut la 28 de zile după administrarea primei doze și este recomandat persoanelor între 18 și 65 de ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO