Luna februarie e ocupată la vaccinări. Serul de la AstraZeneca ar schimba situația

03-02-2021 07:33


Miercuri începe distribuirea vaccinului Moderna către centrele de imunizare din țară, iar de mâine oamenii vor primi și acest ser.

La sfârșitul săptămânii este așteptată o primă tranșă de vaccin de la Astra Zeneca. Care sunt categoriile de persoane eligibile pentru a li se administra acest ser urmează să stabilească Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului.

Între timp, șansele ca în luna februarie să se facă noi programări pentru vaccinare împotriva COVID-19 sunt extrem de mici, anunță responsabilii.


Aproape 79% dintre românii vaccinați până acum cu prima doză sunt persoane din categorii vulnerabile - au peste 65 de ani, sunt bolnavi cronici, au handicap ori sunt rezidenți în centre sociale. Însă cel mai probabil în luna februarie nimeni nu va mai avea şansa să îşi facă o programare pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna.


Valeriu Ghorghiță, coordonator campania națională de vaccinare:
„În ceea ce priveşte programarea noilor persoane pentru luna februarie, pot să vă spun că dozele disponibile de la Pfizer şi Moderna sunt alocate pentru asigurarea rapelului şi pentru asigurarea persoanelor deja programate pentru doza 1."

Deja în jur de 100.000 de persoane au fost reprogramate, iar printre acestea sunt şi bolnavi cronici care au sub 65 de ani.

Valeriu Ghorghiță: „A fost decizia pe care am luat-o alături de colegii noştri din Comitetul Naţional tocmai pentru a nu pune în pericol doza de rapel.''
Călin Alexandru, DSU: „Pfizer, Moderna şi Astra au redus dozele pe care le aveau iniţial programate. Am aflat pe parcurs şi a trebuit să ne adaptăm.''

Joi, începe însă şi distribuirea vaccinului Moderna către centrele de vaccinare, iar de joi oamenii vor primi şi acest ser. Iar prima parte de vaccin Astra Zeneca va veni în România în două tranșe: una vineri, cealaltă marţi. În total, 200.000 de doze. Doar pentru acest ser se vor putea face programări în câteva zile.

În cele 180 de cabinete noi care se vor deschide pe 15 februarie se vor imuniza 10.800 de oameni pe zi, estimează autorităţile. În acest moment, coordonatorul campaniei aşteaptă concluziile experţilor din comisiile de sănătate.

Italia a administrat acest ser persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, în timp ce Austria şi Germania vaccinează persoanele până-n 65 de ani.

Din martie, promisiuni pentru mai bine

Valeriu Ghorghiță: „După cum ştim, datele de eficacitate sunt în jur de 60% şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani, în două doze, la un interval cuprins între 4 şi 12 săptămâni."

Situaţia programărilor, spun autorităţile, s-ar putea îmbunătăţi în luna martie dacă, desigur, producătorii vor respecta calendarul de livrări.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Săptămâna trecută am fost anunţaţi de Moderna că va exista o reducere de 20% pe luna februarie, care va fi recuperată în martie - 430 de mii de doze. AstraZeneca, februarie şi martie, 1,3 milioane doze, februarie - 800 de mii de doze în 3 tranșe."

Din totalul celor înscrişi pentru vaccinare în a doua etapă, aproape 180 de mii au fost trecuţi în platformă de medicii de familie sau de medicul curant. Mulţi doctori spun însă ca programarea este un chin.

Andrei Anastasiu:Am intrat de câteva zeci de ori. Ori nu sunt locuri libere ori există un timp de aşteptare de 15 minute şi nu am cum să fac asta fizic. Pacienţii mă sună, primesc mesaje, vin şi se aşează în faţa mea, nu e plauzibil, e un scenariu care nu funcţionează."

Valeriu Gheorghiţă spune că în aprilie va începe şi imunizarea populaţiei generale.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO