Primele rosii romanesti au aparut deja in piete. Producatorii le vand cu 5 lei/kg, dar in piete ajung cu 15 lei/kg
Primele rosii romanesti din acest an au aparut in piete. Sezonul se anunta profitabil pentru legumicultori, care au avut noroc si de o iarna blanda.
Cei care vand primii rosii spun ca le-au grabit coacerea si au incalzit mai mult serele, cu lemne sau apa termala. Ceilalti cultivatori, care au investit mai putin, spera sa iasa la cules peste doua saptamani.
Nicuta Stoian, legumicultor: "Ia uitati aicea rosie de Matca adevarata! Faci focul mai din timp, semanate mai din timp, asta e. Caldura, daca nu le faci caldura, ce sa facem?"
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acesta este secretul agricultorilor din comuna Matca, judetul Galati, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din tara. Cativa dintre ei au inceput, de cateva zile, sa culeaga primele rosii si spun ca anul se anunta unul bogat.
Legumicultor: "Caldura, plantate undeva la douazeci si cinci februarie, semanate pe douazeci decembrie, munca, munca si iar munca."
La Matca, in judetul Galati, legumiculorii au inceput sa culeaga rosiile de trei zile. Sunt trufandale pentru care au muncit foarte mult si au fost nevoiti sa isi incalzeasca solariile cu cheltuiala mare.
Dar a meritat, recunosc ei. De pe fiecare fir de rosie vor culege de la trei, pana la cinci kilograme. Legumele nu arata perfect, asa cum sunt cele de import, dar sunt mult mai gustoase.
Relu Gonta, legumicultor: "Se cunoaste ca nu-s vopsite, nu-s nimica. Uite pe codite!"
In vestul tarii, la Jimbolia, judetul Timis, acest producator a investit in solarii incalzite cu apa geotermala. Si culege rosii inaintea celorlalti, care folosesc metode traditionale. In zona exista numeroase surse de apa geotermala, insa putini sunt cei care folosesc aceasta bogatie naturala.
Legumicultor: "Sistemul de apa termala consta intr-un circuit care functioneaza prin aceste furtune. Prin aceste furtune circula apa fierbinte, in jur de 50-60 de grade, el fiind un mediu cald intr-un mediu rece degaja caldura printre plante si ajuta plantele sa se dezvolte foarte repede."
La numai 24 de ani, tanarul a reusit sa semneze contracte cu un hypermarket pentru ca livreaza rosii romanesti, cand pe piata gasim in majoritate produse de import.
Darius Basulescu, legumicultor: "Am vazut ca numai asa putem face banii, daca iesim cu o productie timpurie, in luna mai-iunie, atunci este si cerinta foarte buna. Fara incalzire nu as avea o productie asa timpurie. Importurile pentru mine sunt cea mai mare problema, fiindca vin cu preturi foarte mici, la calitatea care o au si ne fac o concurenta pe masura."
Deocamdata, rosiile romanesti se vand direct de la producator, cu 5 pana la 8 lei kilogramul. Insa, in piete, pentru ca sunt singurele cu gust, ajung la intermediari pana la 15 lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi, rosii, legume, producatori, piete,
Dată publicare:
22-05-2016 17:44