Primele rosii romanesti au aparut deja in piete. Producatorii le vand cu 5 lei/kg, dar in piete ajung cu 15 lei/kg

22-05-2016 17:44

Primele rosii romanesti din acest an au aparut in piete. Sezonul se anunta profitabil pentru legumicultori, care au avut noroc si de o iarna blanda.

Cei care vand primii rosii spun ca le-au grabit coacerea si au incalzit mai mult serele, cu lemne sau apa termala. Ceilalti cultivatori, care au investit mai putin, spera sa iasa la cules peste doua saptamani.

Nicuta Stoian, legumicultor: "Ia uitati aicea rosie de Matca adevarata! Faci focul mai din timp, semanate mai din timp, asta e. Caldura, daca nu le faci caldura, ce sa facem?"

Acesta este secretul agricultorilor din comuna Matca, judetul Galati, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din tara. Cativa dintre ei au inceput, de cateva zile, sa culeaga primele rosii si spun ca anul se anunta unul bogat.

Legumicultor: "Caldura, plantate undeva la douazeci si cinci februarie, semanate pe douazeci decembrie, munca, munca si iar munca."

La Matca, in judetul Galati, legumiculorii au inceput sa culeaga rosiile de trei zile. Sunt trufandale pentru care au muncit foarte mult si au fost nevoiti sa isi incalzeasca solariile cu cheltuiala mare.

Dar a meritat, recunosc ei. De pe fiecare fir de rosie vor culege de la trei, pana la cinci kilograme. Legumele nu arata perfect, asa cum sunt cele de import, dar sunt mult mai gustoase.

Relu Gonta, legumicultor: "Se cunoaste ca nu-s vopsite, nu-s nimica. Uite pe codite!"

In vestul tarii, la Jimbolia, judetul Timis, acest producator a investit in solarii incalzite cu apa geotermala. Si culege rosii inaintea celorlalti, care folosesc metode traditionale. In zona exista numeroase surse de apa geotermala, insa putini sunt cei care folosesc aceasta bogatie naturala.

Legumicultor: "Sistemul de apa termala consta intr-un circuit care functioneaza prin aceste furtune. Prin aceste furtune circula apa fierbinte, in jur de 50-60 de grade, el fiind un mediu cald intr-un mediu rece degaja caldura printre plante si ajuta plantele sa se dezvolte foarte repede."

La numai 24 de ani, tanarul a reusit sa semneze contracte cu un hypermarket pentru ca livreaza rosii romanesti, cand pe piata gasim in majoritate produse de import.

Darius Basulescu, legumicultor: "Am vazut ca numai asa putem face banii, daca iesim cu o productie timpurie, in luna mai-iunie, atunci este si cerinta foarte buna. Fara incalzire nu as avea o productie asa timpurie. Importurile pentru mine sunt cea mai mare problema, fiindca vin cu preturi foarte mici, la calitatea care o au si ne fac o concurenta pe masura."

Deocamdata, rosiile romanesti se vand direct de la producator, cu 5 pana la 8 lei kilogramul. Insa, in piete, pentru ca sunt singurele cu gust, ajung la intermediari pana la 15 lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26