Fructele si legumele din import s-ar putea scumpi considerabil. Propunerea care i-ar ajuta pe fermierii romani

Dată publicare: 16-05-2016 22:19
Dată actualizare: 19-05-2016 06:51


Fructele si legumele care intra in Romania din afara Uniunii Europene vor avea un pret minim de vanzare la raft.

Cel putin asta promite ministrul Agriculturii, care sustine ca, prin tarifele scazute, importatorii fac concurenta neloiala fermierilor romani. Culmea este ca un regulament in acest sens ar exista inca din 2007, dar nimeni nu l-a aplicat si in tara noastra.

Producatorii romani au probleme si nu-si pot vinde marfa din cauza preturilor de dumping ale importatorilor, sustine ministrul Agriculturii. Asa ca vrea sa impuna un pret minim la raft pentru zece fructe si legume de baza.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Un mecanism complex. In momentul in care un importator aduce fructe si legume dintre cele zece. Agentia de plati trebuie sa verifice cum se vand acele produse. Niciodata din 2007 nu s-a intamplat, Agentia de Plati nu a verificat."

Drept urmare, in cadrul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura va fi creata o directie speciala a comertului exterior, care ar urma sa se asigure ca fructele si legumele din alte tari nu sunt mai ieftine decat permite legea. Care sunt insa acele produse, dar mai ales care sunt preturile minime? Reprezentantii APIA nu au stabilit deocamdata.

S-ar putea orienta dupa Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, unde apar saptamanal valorile pentru fixarea pretului de intrare pe piata comunitara. Potrivit documentului, un kilogram de rosii costa 3,28 lei. Unul de castraveti 5.2 lei. Dovlecelul 6.5 lei, iar merele 5.26 lei.

Rosii - 3.28 lei/kg
Castraveti - 5,2 lei/kg
Dovlecei - 6.5 lei/kg
Mere - 5.26 lei/kg

Dar ce se intampla daca vanzatorii nu vor respecta pretul minim stabilit de lege? In primul rand, vor urma amenzi. In al doilea rand, statul va executa toate garantiile pe care importatorii acestor fructe si legume le-au depus la intrarea in tara.

Garantia este platita de companii la fiecare import si este calculata in functie de valoarea declarata a marfii la vama. Pe de alta parte, Ministrul Agriculturii a cerut ambasadelor noastre sa verifice daca nu cumva producatorii de lactate din Uniunea Europeana care isi aduc marfa in Romania beneficiaza de subventii ascunse. De pilda, pentru transport.

Asta in conditiile in care producatorii romani vand litrul de lapte cu 70 de bani, iar cei din Polonia, care il aduc de la peste o mie de kilometri, cer 60 de bani.


VIDEO PROTVPLUS.RO