Primele declarații ale lui Raed Arafat despre afacerea cu ambulanțe de acum 10 ani. Instanța a respins reluarea cercetărilor
Doctorul Raed Arafat a vorbit pentru prima dată despre afacerea cu Ambulanţe de acum un deceniu, anchetată de DNA în mai multe rânduri.
Joi, Tribunalul Bucureşti a respins cererea pentru reluarea cercetărilor împotriva lui Arafat, care spune că nu a încălcat nicio lege şi că statul român nu a pierdut niciun leu.
Înarmat cu un teanc de documente, doctorul Raed Arafat a vorbit timp de o oră despre contractul de achiziţie a sute de ambulanţe după 2010.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Afacerea de milioane de euro, susţine şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, ar fi fost blocată la Ministerul Sănătăţii din pricina unor controverse generate de preţurile de achiziţie şi de cursul de schimb valutar.
Companiile care au câştigat licitaţia - afirmă Arafat - primiseră asigurări că vor fi plătite în lei, dar la cursul leu-euro de la momentul livrării ambulanţelor. Ori acest lucru nu s-ar mai fi întâmplat până când şeful DSU, secretar de stat pe atunci la Ministerului Sănătăţii, şi-a asumat responsabilitatea şi a semnat contractele subsecvente.
Raed Arafat, șeful DSU: „După o discuţie pe care am avut-o cu una dintre fetele care au lucrat pe acest dosar mi-a spus că de ce sunteţi supărat? Dacă i-am şmecherit, care e problema? Şi răspunsul meu a fost că nu putem şmecheri companii! Totuşi, suntem Guvernul, suntem Statul român, nu şmecherim companiile.”
Afacerea cu ambulanţe a fost cercetată de mai multe autorităţi, care ar fi confirmat că statul trebuie să îşi respecte angajamentele faţă de furnizori şi trebuie să le plătească sumele de bani cuvenite, asta chiar dacă ele au crescut din pricina cursului valutar.
Raed Arafat: „Am adus în legalitate acordurile cadru care erau semnate cu încălcarea legii. Am corectat actele ilegale şi am mers mai departe în legalitate. Acest lucru îl spune Curtea de Conturi, Inspecţia de Stat în Finanţe, îl spune chiar DNA-ul, în dosarul clasat în 2018, că nu există săvârşirea abuzului în serviciu.”
Raed Arafat se plânge că a pierdut bani şi timp după ultima încercare a DNA de a redeschide ancheta şi urmărirea penală împotriva lui, pentru acuzaţia că semnătura sa de pe contracte ar fi generat o pagubă de cinci milioane de lei. Dar le transmite procurorilor DNA că acuzaţiile s-ar fi prescris oricum din 2020.