Primele cuști cu stridii, montate de cercetătorii români și italieni în Marea Neagră. În cât timp vom avea stridii românești
Cercetătorii români și italieni au montat marți primele cuști cu stridii pe care încearcă să le aclimatizeze în Marea Neagră.
Dacă acest experiment va fi un succes stridiile ar putea ajunge în meniurile restaurantelor în 2-3 ani.
Nu în ultimul rând, suntem tot mai aproape să avem şi noi ferme marine.
La Apele Române au fost ofertate peste jumătate din perimetrele scoase la licitație.
Zece kilograme de stridii franțuzești au fost aclimatizate în laboratoarele din Italia și aduse la Constanța pentru a fi poziționate la trei kilometri în largul Mării Negre.
Stridiile au fost scufundate și ancorate pe fundul mării. Biologii marini le vor verifica în fiecare lună, pentru a vedea dacă se vor aclimatiza cu succes la noi, în condiţiile în care curenții puternici din Marea Neagră ar putea reprezenta o problemă.
Victor Niță, Cercetător Instititul Naţional de Cercetări Marine Constanța: "Vom amplasa în 4 cuști, aproximativ 10 kilograme de puiet de stridie. În aceste zile mulţi investitori licitează pentru perimetrele de acvacultura în Marea Neagră și atunci ne-am gândit să le oferim soluții din timp pentru a putea să și utilizeze aceste perimetre pentru a avea o investiție sănătoasă și pe termen lung."
Pentru a putea fi comercializate stridiile trebuie să ajungă la greutatea ideală, adică 70-80 grame. Atunci se vor putea vinde cu 7-8 lei bucata. Experții italieni spun că stridiile care se vor dezvolta în marea noastră vor fi ceva mai gustoase și mai dulci, pentru că salnitatea în apele noastre este mai scăzută.
Leonardo Aguiari, Expert În Acvacultura: "Aici avem curenți puternici aici, dar tehnologia pe care o folosim deja în fermele de stridii este destul de puternică pentru a face față condițiilor din Marea Neagră”.
Cei de la Apele Române au scos pentru închiriere 28 de perimetre în largul Mării Negre. Jumătate ar fi fost ofertate până acum. Perioada de închiriere este de 20 de ani.
Ana Maria Agiu, Purtător de cuvânt Apele Române: "Începe a doua etapă, trei zile în care sunt evaluate ofertele. După evaluarea ofertelor vom anunța într-un interval de cinci zile câştigătorii".
În astfel de ferme, pescarii ar putea crește midii, stridii, dar și pești. Investitori dornici să își facă ferme marine există, iar dacă totul decurge conform planificării, în două săptămâni ar putea fi anunțați câștigătorii.
Mirica Crivat, Investitor: "Îmi place, fac cercetare în acest domeniu de 40 de ani, e un vis al meu”.
Cele mai mari țări producătoare de midii și stridii la Marea Neagră sunt Turcia, Bulgăria și Georgia.