Vremea rece le-a adus necazuri ciobanilor. Mieii, prea mici pentru a fi sacrificați de Paște

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

În timp ce noi facem planuri peste planuri pentru masa de Paşte, primăvăra neobişnuit de rece le-a adus numai necazuri crescătorilor de oi.

Mioarele au fătat târziu, iar mieii sunt prea mici, aşa că ciobanii se tem că vor rămâne cu ei. În acelaşi timp, veterinarii susţin că nu este indicat să îi mâncăm, pentru că au carnea toxică. Aşa că ne place sau nu, soluţia ar putea să vină sub formă de friptură din Noua Zeelandă.

Alexandru Ciocaș creşte la Tărian în Bihor 900 de oi. Chiar şi aşa nu este mulţumit.

"Ăştia au fost trei la oaie şi-s foarte mici. Ăştia n-o să aibă 10 kg numai peste două luni", susține ciobanul.

În aceste condiţii, unii ciobani sunt dispuşi să mai lase din preţ.

"Coborâm preţul să ne scăpăm de ei. Eu dacă mă duc cu ei, poate o să-i dau cu 10 lei", a continuat ciobanul.

Situaţia este aceeaşi peste tot în ţară.

"A fost o primăvară foarte foarte urâtă, mieii au tânjit că aveau nevoie de soare, din cauza asta procentul de creştere a scăzut”, spune Traian Nica, crescător de ovine.

La rândul lor veterinarii avertizează că mieii care sunt sacrificaţi acum sunt încă mici şi pot avea carnea toxică, aşadar nu sunt recomandaţi pentru consum.

"Datorită digestibilităţii foarte ridicate a proteinelor şi a substanţelor care există normal în carnea animalelor nou-născute, acestea, în exces, pot duce, într-adevăr, la unele tulburări digestive", a precizat Dumitru Szalo, specialist în siguranța alimentelor Bihor.

Conştienţi de pericol, mulţi nu se îngrămădesc în pieţe.

"Merge destul de prost nu prea este vânzări, numai 2 am vândut", spune Ioan Pianoschi, crescător de ovine.

Cine vrea să păstreze tradiţia şi aibă pe masa de Paşte carne de oaie poate opta pentru mielul neozeelandez. Despre acesta, comercianţii susţin că e mai ieftin decât cel românesc şi are carnea mai fragedă. Gustul este însă diferit.

În România, consumul de carne de miel a scăzut constant. Dacă în urmă cu 7 ani, se sacrificau aproape 6 milioane de miei, anul trecut numărul lor a scăzut la jumătate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO