Mieii vor fi mai mici și mai scumpi, iar clienții fac rezervări la stână pentru un preț decent

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Mai este doar o lună până la Paşte, iar crescătorii de animale ne anunţă deja că vom avea miei mai mici, dar mai scumpi.

Ca să obţină un preţ decent, mulţi au început deja să îşi facă rezervări la stână. Cine vrea însă carne multă, poate alege o rasă străină.

Un crescător de oi din Timiş are deja rezervaţi peste 500 de miei care vor fi sacrificaţi în următoarele săptămâni. Cei mai mulţi vor pleca însă în ţările arabe.

Dumitru Bodea crescător de oi: "Se vinde şi la români, numai că atunci în vinerea Paştelui, mai târziu. Omul îl ia proaspăt, nu îl baga în congelator. Cunoscuţii care au fost mă sună, la telefon- vreau un miel de zece kilograme- îi spun, vine la ora 3-4."

Planurile fermierilor au fost date peste cap şi de faptul că Pastele ortodox cade în acest an pe 8 aprilie, iar la catolici şi mai devreme, pe 1. În aceste condiţii, mieluţii abia vor cântări 10 kilograme.

În schimb, cei care vor miei cu mai multă carne pot cumpăra de la fermierii care au crescut rase aduse din străintate. În judeţul Alba, unii au mizat pe încrucişarea rasei suffolk-cu țigaia românească. Carnea este mai dulce şi nu conţine grăsime.

Ioan Moga, crescător de oi: "E un soi de carne că are spatele mai lat, pulpele sunt mai mari şi are un spor de creştere cu mult mare faţă de ţurcana. Acum are cam 20 de kilograme, la Paşti va avea 30."

Cei care îşi antamează un miel de pe acum vor da în jur de 20 de lei pe kilogram, la carcasă. Dacă la mielul autohton se pierde prin sacrificare în jur de 50 la sută, la metis paguba este de 30 de procente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO