Primarul suspendat al Iasiului, Gheorghe Nichita, a fost retinut de DNA in dosarul milionarului Urdareanu. De ce este acuzat
Primarul suspendat al Iasiului, Gheorghe Nichita, a fost retinut joi seara de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care s-a luat aceeasi masura si fata de Tiberiu Urdareanu, patronul grupului de firme UTI.
Potrivit DNA, Nichita a fost retinut pentru luare de mita, iar Urdareanu pentru dare de mita.
Tiberiu Urdareanu, presedintele UTI Grup, una dintre cele mai mari companii care furnizeaza servicii de securitate din Romania, a fost retinut joi seara de procurorii anticoruptie.
Tiberiu Urdareanu este suspectat de fapte de coruptie si a fost audiat mai multe ore in sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Presedintele UTI a trebuit sa raspunda unor acuzatii legate de modul in care a castigat contractul cu Primaria Iasiului.
De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pe cautiune pentru 60 de zile, incepand cu data de 29 octombrie 2015, fata de inculpatul MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC) cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.
"Inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel va depune o cautiune in valoare de 50.000 lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita aceleiasi sumei de 50.000 lei, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie", se arata intr-un comunicat al procurorilor, publicat joi seara.
Totodata, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 29 octombrie 2015, fata de inculpatul TANASESCU MIHAIL, vicepresedinte al grupului de firme UTI, cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
Potrivit DNA, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului „Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.
Acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre inculpatii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) si Urdareanu Tiberiu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul inculpatului Tanasescu Mihail si a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). De asemenea, demersurile au constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.
Concret, arata procurorii, pana in prezent inculpatul Nichita Gheorghe a primit urmatoarele foloase materiale constand in:
- o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit,
- beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013-2015,
- plata, in cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizita in China, efectuata de Nichita Gheorghe, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care si inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel,
- beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.
"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat ca suma de 6,9 milioane lei, reprezentand 10% din valoarea contractului de lucrari, urma a fi remisa in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta „contributia” UTI, iar 20% reprezenta „contributia” IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectata deja in contul IBC", mai arata DNA.
Vineri, Nichita Gheorghe si Urdareanu Tiberiu urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, precizeaza procurorii.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, retinuti, gheorghe nichita, tiberiu urdareanu,
Dată publicare:
29-10-2015 21:14