Gheorghe Nichita, cercetat penal de DNA, s-a intors la sefia PSD Iasi: Ceilalti membri mi-au cerut sa incetez autosuspendarea
Gheorghe Nichita a revenit la conducerea organizatiei Partidului Social Democrat Iasi, in urma unei decizii luate de membrii Biroului Permanent Judetean.
Nichita a spus intr-o conferinta de presa ca a fost de la inceput impotriva criteriilor de integritate impuse de Victor Ponta, membrilor PSD.
"Eu si cu multi alti oameni cu experienta in partid am fost total impotriva acestei rezolutii in BPN-ul nostru. N-am spus-o public. Exista foarte multe pericole. Toti am inteles acest aspect, numai Victor Ponta nu. Am pus si eu, sa spunem, pe seama lipsei de experienta politica a unuia care e mai tanar. Au fost foarte multi impotriva. Foarte multi primari, foarte multi ministri .. Din ce cauza? Pentru ca atata timp cat in partid ai o parghie cum este Comisia de Integritate, care are principii, reguli si poate judeca situatia fiecaruia dintre noi, si am dat exemplul lui Victor Ponta atunci, ca eu am fost judecat, nu judecat, cercetat, ca inculpat, ceea ce insemna in momentul ala sa dispar ca si membru, nu ca membru de partid, ca si functie" - a declarat Gheorghe Nichita.
El mai sustine ca, intr-o discutie telefonica avuta cu Victor Ponta, premierul i-ar fi spus ca ... ii pare rau.
"La o discutie avuta cu el, cand s-a intors din Turcia, telefonica, mi-a spus ca-i pare rau. A fost si in BPN."
In urma cu trei luni, Gheorghe Nichita s-a autosuspendat din functie dupa ce procurorii DNA au inceput sa il cerceteze penal. Tot in cursul lunii mai, Nichita s-a autosuspendat si din functia de vicepresedinte al Partidului Social Democrat.
Gheorghe Nichita a mai declarat ca a fost determinat sa isi schimbe decizia de "miscarea centrifuga a unora". Pe de alta parte, sustine Nichita, revenirea la conducerea filialei a fost generata si de discutiile purtate cu primarii din judet, dar si cu presedintii de organizatii locale.
"Astazi a fost o analiza a acestei situatii in cadrul Biroului Permanent Judetean, in care si parlamentarii si presedintele interimar al PSD Iasi, Victorel Lupu, cat si ceilalti membri mi-au cerut sa incetez autosuspendarea si sa revin la partid pentru a putea crea dialogul necesar intre toate aceste fractii ale partidului, pentru a uni oamenii. Un alt motiv este de a declansa alegerile in cadrul unei Conferinte Judetene, eveniment ce va avea loc in toamna. Aceasta este doar problema mea. Nu am alte proiecte politice, nu am alte ganduri de candidatura pentru ca intai si intai trebuie sa imi rezolv situatia judiciara", a declarat pentru Gheorghe Nichita, conform Agerpres.
Revenirea lui Nichita la conducerea filialei vine la o zi dupa ce presedintele Organizatiei Municipale PSD Iasi Mihai Chirica a declarat ca nu intentioneaza sa preia conducerea filialei judetene sau sa candideze la o astfel de functie, desi este viceprimar cu atributii de primar interimar in perioada suspendarii primarului ales Gheorghe Nichita.
Nichita este cercetat sub control judiciar. El este acuzat de procurorii DNA de instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (cinci acte materiale), instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic si instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Potrivit DNA, in perioada ianuarie - aprilie, Nichita, abuzand de functia de primar, i-a determinat pe Liviu Hliboceanu, director general al Politiei Locale Iasi, si Stefan Avirvarei, sef serviciu in cadrul politiei, dar si pe alte persoane din cadrul institutiei pe care o conducea sa efectueze, personal sau prin intermediari, verificari in baze de date care contin informatii ce nu sunt destinate publicitatii, iar ulterior sa le foloseasca si sa permita accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obtine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
Nichita este acuzat ca, in aceeasi perioada, i-a determinat cu intentie pe cei doi politisti sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajati ai Politiei Locale, a unor activitati de supraveghere a unei persoane, cu consecinta prejudicierii intereselor legale ale institutiei din care faceau parte si pentru a obtine un folos nepatrimonial necuvenit.