Gheorghe Nichita, cercetat penal de DNA, s-a intors la sefia PSD Iasi: Ceilalti membri mi-au cerut sa incetez autosuspendarea

Gheorghe Nichita - Agerpres

Gheorghe Nichita a revenit la conducerea organizatiei Partidului Social Democrat Iasi, in urma unei decizii luate de membrii Biroului Permanent Judetean.

Nichita a spus intr-o conferinta de presa ca a fost de la inceput impotriva criteriilor de integritate impuse de Victor Ponta, membrilor PSD.

"Eu si cu multi alti oameni cu experienta in partid am fost total impotriva acestei rezolutii in BPN-ul nostru. N-am spus-o public. Exista foarte multe pericole. Toti am inteles acest aspect, numai Victor Ponta nu. Am pus si eu, sa spunem, pe seama lipsei de experienta politica a unuia care e mai tanar. Au fost foarte multi impotriva. Foarte multi primari, foarte multi ministri .. Din ce cauza? Pentru ca atata timp cat in partid ai o parghie cum este Comisia de Integritate, care are principii, reguli si poate judeca situatia fiecaruia dintre noi, si am dat exemplul lui Victor Ponta atunci, ca eu am fost judecat, nu judecat, cercetat, ca inculpat, ceea ce insemna in momentul ala sa dispar ca si membru, nu ca membru de partid, ca si functie" - a declarat Gheorghe Nichita.

El mai sustine ca, intr-o discutie telefonica avuta cu Victor Ponta, premierul i-ar fi spus ca ... ii pare rau.

"La o discutie avuta cu el, cand s-a intors din Turcia, telefonica, mi-a spus ca-i pare rau. A fost si in BPN."

Citește și
Gheorghe Nichita - STIRI
Gheorghe Nichita le cere scuze locuitorilor Iasiului: "Nu am fost niciodata un las. Nu voi fi nici acum"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In urma cu trei luni, Gheorghe Nichita s-a autosuspendat din functie dupa ce procurorii DNA au inceput sa il cerceteze penal. Tot in cursul lunii mai, Nichita s-a autosuspendat si din functia de vicepresedinte al Partidului Social Democrat.

Gheorghe Nichita a mai declarat ca a fost determinat sa isi schimbe decizia de "miscarea centrifuga a unora". Pe de alta parte, sustine Nichita, revenirea la conducerea filialei a fost generata si de discutiile purtate cu primarii din judet, dar si cu presedintii de organizatii locale.

"Astazi a fost o analiza a acestei situatii in cadrul Biroului Permanent Judetean, in care si parlamentarii si presedintele interimar al PSD Iasi, Victorel Lupu, cat si ceilalti membri mi-au cerut sa incetez autosuspendarea si sa revin la partid pentru a putea crea dialogul necesar intre toate aceste fractii ale partidului, pentru a uni oamenii. Un alt motiv este de a declansa alegerile in cadrul unei Conferinte Judetene, eveniment ce va avea loc in toamna. Aceasta este doar problema mea. Nu am alte proiecte politice, nu am alte ganduri de candidatura pentru ca intai si intai trebuie sa imi rezolv situatia judiciara", a declarat pentru Gheorghe Nichita, conform Agerpres.

Revenirea lui Nichita la conducerea filialei vine la o zi dupa ce presedintele Organizatiei Municipale PSD Iasi Mihai Chirica a declarat ca nu intentioneaza sa preia conducerea filialei judetene sau sa candideze la o astfel de functie, desi este viceprimar cu atributii de primar interimar in perioada suspendarii primarului ales Gheorghe Nichita.

Nichita este cercetat sub control judiciar. El este acuzat de procurorii DNA de instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (cinci acte materiale), instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic si instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit DNA, in perioada ianuarie - aprilie, Nichita, abuzand de functia de primar, i-a determinat pe Liviu Hliboceanu, director general al Politiei Locale Iasi, si Stefan Avirvarei, sef serviciu in cadrul politiei, dar si pe alte persoane din cadrul institutiei pe care o conducea sa efectueze, personal sau prin intermediari, verificari in baze de date care contin informatii ce nu sunt destinate publicitatii, iar ulterior sa le foloseasca si sa permita accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obtine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

Nichita este acuzat ca, in aceeasi perioada, i-a determinat cu intentie pe cei doi politisti sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajati ai Politiei Locale, a unor activitati de supraveghere a unei persoane, cu consecinta prejudicierii intereselor legale ale institutiei din care faceau parte si pentru a obtine un folos nepatrimonial necuvenit.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Eu n-am nicio problema cu justitia". De ce sustine ca demisia lui Ponta a fost un lucru bun

Noul presedinte al social-democratilor a facut sambata cateva precizari privind relatia sa cu Victor Ponta, care nu l-a sustinut la sefia PSD.

Gheorghe Nichita le cere scuze locuitorilor Iasiului:
Gheorghe Nichita le cere scuze locuitorilor Iasiului: "Nu am fost niciodata un las. Nu voi fi nici acum"

Intr-o scrisoare care trece de la realizarile sale ca primar la dosarul penal in care este implicat, edilul Iasiului, Gheorghe Nichita, le cere scuze locuitorilor acestui oras.

STENOGRAME. Gheorghe Nichita afla de la seful Politiei Locale cu cine l-a inlocuit amanta. Astazi afla daca va fi arestat
STENOGRAME. Gheorghe Nichita afla de la seful Politiei Locale cu cine l-a inlocuit amanta. Astazi afla daca va fi arestat

Primarul Iasului, Gheorghe Nichita, a ajuns din nou in fata magistratilor. Procurorii anticoruptie contesta decizia prin care edilul e cercetat sub control judiciar.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.