Cine i-a luat locul lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei dupa suspendarea edilului: ''Voi avea toleranta zero"

×
Codul embed a fost copiat

Prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, a semnat, marti, ordinul prin care primarul general Sorin Oprescu a fost suspendat de drept din functie. Consiliul General a ales un edil interimar in locul acestuia.

UPDATE 20:00 Marin Stefanel Dan (UNPR) a fost ales in functia de primar general interimar in sedinta de indata a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, de marti. ''Voi avea toleranta zero fata de cel mai mic act de coruptie'', a declarat Marin Stefanel Dan.

Anterior, in cadrul aceleiasi sedinte, Stefanel-Dan Marin a fost ales de consilierii municipali in functia de viceprimar al Capitalei, dupa ce Cornel Pieptea a demisionat din acest post. Stefanel-Dan Marin, propus de UNPR, a concurat pentru acest post cu Julia Zorkczy, propunere a grupului consilierilor independenti.

Stefanel-Dan Marin s-a nascut la 19 iulie 1976 in Turnu Magurele, judetul Teleorman. A absolvit Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Bucuresti, devenind licentiat in Stiinte Administrative in 1999.

Membru al Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD), partid care a fuzionat prin absorbtie de UNPR in iunie 2015.

Citește și
Sorin Oprescu retinut - Agerpres
Mesajul lui Sorin Oprescu din spatele gratiilor. Edilul arestat vrea sa se stie ca NU e "un derbedeu"

A ocupat functia de consilier general al Consiliului General al Municipiului Bucuresti in urma alegerilor locale din iunie 2012, cand s-a aflat pe listele PP-DD. In prezent are profesia de analist politic.

UPDATE 16:55 Inaintea sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru desemnarea unui primar interimar, Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei, si-a anuntat demisia. Potrivit unor surse din institutie, cele mai mari sanse de a-i lua locul temporar lui Sorin Oprescu le au Cristinel Diaconescu (independent) si Stefanel-Dan Marin, ales pe listele PP-DD, partid care intre timp a fuzionat prin absorbtie cu UNPR.

Conform art. 77 din Legea administratiei publice locale, citat de Agerpres, "mandatul primarului se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata, dupa caz, prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului".

In acelasi articol se precizeaza ca suspendarea dureaza pana cand primarul paraseste arestul preventiv.

 

COMUNICAT DE PRESĂ - privind măsura suspendării de drept a mandatului de Primar General al domnului Oprescu Sorin Mircea

Posted by Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti on Tuesday, September 15, 2015

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) se va intruni, cel mai probabil, marti pentru a desemna un viceprimar care sa preia atributiile primarului general, a declarat pentru Agerpres viceprimarul Cornel Pieptea.

"In cursul zilei de astazi prefectul va comunica Primariei Municipiului Bucuresti ordinul de constatare a suspendarii lui Sorin Oprescu din functia de primar general si, cel mai probabil, tot in cursul zilei de astazi Consiliul General se va intruni pentru a desemna un viceprimar care sa preia atributiile primarului general. (...) Astazi Tribunalul a comunicat prefectului hotararea privind arestarea preventiva a lui Sorin Oprescu, care a fost mentinuta prin decizia de ieri a Curtii de Apel la contestatia initiata de Sorin Oprescu", a spus Pieptea.

''Eu imi mentin optiunea de a nu candida pentru aceasta functie (pentru a prelua atributiile edilului general n.r.). La acest moment, odata ce decizia de arest preventiv a devenit definitiva, voi discuta cu colegii mei si, in masura in care vor exista colegi (din PNL - n.r.), colegii mei consilieri care doresc sa preia aceasta functie si sa se inscrie in aceasta competitie sunt dispus sa eliberez functia. Viceprimarii nu pot fi schimbati decat cu doua treimi, asadar este foarte greu sa schimbi un viceprimar in momentul de fata", a explicat viceprimarul.

El a mentionat ca PNL nu are o pozitie definitiva referitor la acest subiect. "Nu avem o pozitie definitiva la acest moment. Astazi are loc Biroul Permanent si se va lua o decizie. Sedinta nu putea avea loc inainte intrucat decizia de arest preventiv nu era definitiva. Cred ca sedinta are loc in jurul orei 12,00. Va fi o sedinta la care va participa si conducerea centrala", a precizat Cornel Pieptea.

Viceprimarul Capitalei este de parere ca Oprescu ar trebui sa isi dea demisia. "Prin actiunile care au avut loc in instanta in aceasta perioada impotriva lui Sorin Oprescu imaginea Primariei Municipiului Bucuresti este grav afectata atat in plan intern, cat si international. Sorin Oprescu nu mai are legitimitatea pentru a ocupa functia de primar general si cea mai potrivita solutie in acest moment o reprezinta demisia", considera Pieptea.

Luni, Curtea de Apel Bucuresti a respins ca nefondata contestatia lui Oprescu si a mentinut decizia de arestare preventiva pentru 30 de zile, data pe 7 septembrie de Tribunalul Bucuresti. Procesul a durat aproximativ sapte ore. La final, avocatul lui Oprescu, Alexandru Chiciu, a spus ca primarul a declarat in sala de judecata ca nu a luat niciodata mita si ca a fost avertizat de foarte mult timp ca i se pregateste ceva.

Potrivit DNA, in perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlu de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu", arata DNA.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
CAB a decis ca Oprescu ramane in arest preventiv. Avocat:
CAB a decis ca Oprescu ramane in arest preventiv. Avocat: "A fost avertizat de mult timp ca i se pregateste ceva"

Sorin Oprescu le-a spus judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca nu a luat niciodata mita si ca a fost avertizat de foarte mult timp ca i se pregateste ceva, a declarat luni avocatul acestuia, Alexandru Chiciu.

Mesajul lui Sorin Oprescu din spatele gratiilor. Edilul arestat vrea sa se stie ca NU e
Mesajul lui Sorin Oprescu din spatele gratiilor. Edilul arestat vrea sa se stie ca NU e "un derbedeu"

Arestat pentru ca ar fi luat mita, Sorin Oprescu a transmis din spatele gratiilor ca de ce i-a fost frica nu a scapat si, mai ales, ca nu e un derbedeu. Luni se va judeca la Curtea de Apel contestatia facuta de primar la masura arestului.

De ce a fost nevoie ca primarul general Sorin Oprescu sa fie arestat. Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii motivele
De ce a fost nevoie ca primarul general Sorin Oprescu sa fie arestat. Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii motivele

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti sustin ca, din probele puse la dispozitie de procurorii DNA, se contureaza teza potrivit careia Oprescu a primit cei 25.000 euro de la Bogdan Popa ca mita si nu cu titlu de "imprumut".

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.