De ce a fost nevoie ca primarul general Sorin Oprescu sa fie arestat. Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii motivele

×
Codul embed a fost copiat

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti sustin ca, din probele puse la dispozitie de procurorii DNA, se contureaza teza potrivit careia Oprescu a primit cei 25.000 euro de la Bogdan Popa ca mita si nu cu titlu de "imprumut".

''Primarul arestat al Capitalei trebuia sa isi denunte subalternii corupti, nu sa primeasca parte din mita pe care i-o reproseaza acum procurorii anticoruptie''. Iata cum isi sustine judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti decizia prin care l-a trimis in spatele gratiilor pe Sorin Oprescu, pentru 30 de zile. Motivarea arestarii a fost data publicitatii, joi dimineata, si va fi contestata luni, la Curtea de Apel, de aparatorii lui Oprescu.

Potrivit judecatorului de caz, primarul trebuia arestat preventiv in primul rand ''pentru ca reactia societatii la fapte de coruptie trebuie sa fie una ferma''. Acesta a considerat ca, daca ar fi fost liber, Sorin Oprescu ar fi putut sa incerce sa influenteze ancheta din functia pe care o detine. Magistratul care a emis mandatul de 30 de zile nu concepe ca Oprescu sa aiba parte de o masura preventiva blanda, cum ar fi arestul la domiciliu sau chiar controlul judiciar.

''Judecatorul de drepturi si libertati sustine ca este inadmisibil ca o persoana ce are a doua functie electiva in romania, ca numar de vituri, dupa seful statului, sa ajunga intr-o afacere de coruptie. Si ii reproseaza lui Oprescu ca nu i-a denuntat pe complicii sai.''

Tot in motivarea arestarii, magistratul noteaza ca:

Citește și
Sorin Oprescu retinut - Agerpres
Din spatele gratiilor, Sorin Oprescu spune ca este nevinovat si ca NU demisioneaza. Mesajul transmis bucurestenilor

"Descoperind existenta unui director din subordinea sa, care a creat un grup de persoane carora le atribuie contracte in contraprestatia incasarii unor sume mari de bani drept mita, in loc sa sanctioneze acest comportament, a decis ca ar fi in interesul sau sa intre in activitatea infractionala, asigurandu-si astfel un venit suplimentar, in mod ilicit'.'

Primarul arestat al capitalei este contrazis si in ceea ce proveste apararea potrivit careia cele 25 de mii de euro primite sambata seara ar fi un imprumut. dovada ar sta discutiile interceptate in care replicile primarului ar fi elocvente

"Din probele existente la dosarul cauzei, judecatorul de drepturi si libertati retine ca inculpatul Oprescu Sorin Mircea a cunoscut provenienta ilicita a sumei de 25 000 euro, pe care a primit-o de la denuntator".

Soarta primarului Sorin Oprescu va fi transata luni dimineasta la Curtea de Apel Bucuresti. In lupta pentru eliberarea sa, primarul si avocatii vor trebui sa-i contrazica pe toti magistratii implicati in acest caz.

Primele vizite la arestatul Sorin Oprescu

Miercuri, Oprescu a avut parte de vizite, pentru prima oara de cand este in spatele gratiilor. Rudele i-au adus haine, hrana si apa, dar nu a fost loc si pentru doua admiratoare care au vrut sa il incurajeze personal. Primarul arestat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost scos din celula sa. Doua persoane apropiate il asteptau cu haine, mancare si apa buna de baut la sectorul vizite.

Era prima zi cand putea fi vizitat si de asemenea putea sa primeasca pachet. Nu ii place mancarea politiei, iar diabetul de care sufera ii impune un regim alimentar. Elena Udrea si-a amintit cat de greu este in arest.

"E foarte greu pentru cineva dependent de un tratament. E foarte greu. Condamnat la chinuri sigur e", a spus Elena Udrea.

Fiul sau, care conduce afacerile familiei la Viena, fratele dar si iubita, sunt cele mai importante persoane de pe lista vizitatorilor agreati de Oprescu.

Doctorul Sorin Oprescu s-a asigurat ca cei care ii poarta de grija raman invaluiti in mister, iar vizitele lor la arestul politiei, cat se poate de discrete. Primarul arestat al Capitalei vrea astfel sa stie ca singurii cate vorbesc despre situatia lui delicata raman avocatii.

La el in arest si-ar fi dorit sa ajunga si o doamna trecuta de prima tinerete, care le-a spus politistilor ca ii este apropiata. Dar a facut cale intoarsa pentru ca numele ei nu era pe lista primarului.

O alta doamna a vrut sa ii dea primarului o carte speciala pe care sa o citeasca in celula: un volum despre povestea ei de viata.

"Sa-mi dea acolo langa catedrala macar 200 de metri sa fac muzeu", spune Gheorghita Stere.

Sorin Oprescu asteapta motivarea deciziei arestarii sale. O contesta la Curtea de Apel si spera ca va fi eliberat. El este acuzat ca a primit mita 25 de mii de euro de la patronul unei firme care dorea sa se asigure ca are un contract ferm cu primaria si ca va fi platit pentru munca prestata. Oprescu sustine insa ca banii reprezentau un imprumut.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cu cine a fost plasat in celula Sorin Oprescu. Edilul le cere bucurestenilor
Cu cine a fost plasat in celula Sorin Oprescu. Edilul le cere bucurestenilor "nitica rabdare" si anunta ca NU va demisiona

Sorin Oprescu nu va demisiona din functia de primar general al Capitalei, chiar daca a fost arestat preventiv pentru ca ar fi primit mita 25 de mii de euro.

Din spatele gratiilor, Sorin Oprescu spune ca este nevinovat si ca NU demisioneaza. Mesajul transmis bucurestenilor
Din spatele gratiilor, Sorin Oprescu spune ca este nevinovat si ca NU demisioneaza. Mesajul transmis bucurestenilor

Primarul general al Capitalei, arestat pentru ca ar fi primit mita 25.000 de euro, sustine ca este nevinovat si ii roaga pe bucuresteni sa mai aiba "putintica rabdare."

DNA: Primea doar EURO, avea dispozitiv de bruiaj si spunea mereu
DNA: Primea doar EURO, avea dispozitiv de bruiaj si spunea mereu "Multumesc!". Cum ar fi luat mita Oprescu ani de zile

Procurorii anticoruptie au prezentat in detaliu modul in care Sorin Oprescu ar fi luat mita, ani de zile, si cum spera, spune DNA, sa nu fie prins niciodata. Masuri de precautie, intalniri conspirative, telefoane lasate in locuri sigure.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.