CAB a decis ca Oprescu ramane in arest preventiv. Avocat: "A fost avertizat de mult timp ca i se pregateste ceva"

Dată publicare: 14-09-2015 09:12
Dată actualizare: 17-09-2015 03:23


Sorin Oprescu le-a spus judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca nu a luat niciodata mita si ca a fost avertizat de foarte mult timp ca i se pregateste ceva, a declarat luni avocatul acestuia, Alexandru Chiciu.

UPDATE 20:40 Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, si a decis ca acesta sa ramana in arest preventiv, in dosarul in care este acuzat de DNA de luare de mita.

Decizia instantei este definitiva.

UPDATE 19:45 "Sorin Oprescu s-a pozitionat foarte bine in cadrul procesului. S-a referit la faptul ca niciodata nu a pretins, direct sau indirect prin intermediari, mita de la niciun fel de persoana. Niciodata nu a cunoscut provenienta sumelor de bani. Sunt sustinerile domnului Oprescu din primul moment, dinainte ca noi, avocatii, sa gandim o strategie de aparare", a declarat avocatul Alexandru Chiciu, la finalul procesului de la Curtea de Apel Bucuresti, care a durat mai bine de sapte ore, relateaza Agerpres.

Avocatul a adaugat ca Sorin Oprescu a fost avertizat "din foarte multe surse" ca i se pregateste ceva.

"A spus-o si in sala de judecata. A aflat din foarte multe surse faptul ca i se pregateste ceva. A spus ca, de foarte mult timp, a fost avertizat sa fie atent ca i se pregateste ceva. A fost un om deschis, niciodata nu s-a ascuns. De ce nu si-a luat masuri de precautie? Un om care nu are niciun fel de legatura cu vreo fapta ilicita, de ce sa isi ia masuri de precautie. Sorin Oprescu nu s-a temut de nimic. A fost un om care a avut nevoie de niste bani, i-a cerut si a primit un imprumut", a explicat Alexandru Chiciu.

Curtea de Apel Bucuresti a ramas luni in pronuntare pe contestatia depusa de primarul Sorin Oprescu la decizia Tribunalului Bucuresti de a-l aresta preventiv, intr-un dosar in care este acuzat de DNA de luare de mita.

UPDATE 13:00 Primarul arestat al Capitalei Sorin Oprescu si-a sustinut nevinovatia si in fata jurnalistilor prezenti la Curtea de Apel Bucuresti.

"Niciodata n-am luat spaga", le-a declarat Sorin Oprecu jurnalistilor, care a mai sustinut ca este victima unei provocari.

La Curtea de Apel Bucuresti sunt prezenti si mai multi sustinatori, care au venit cu o pancarta pe care scrie: "Sorin Oprescu liber".
 

Pe 7 septembrie, magistratii Tribunalului Bucuresti au admis propunerea DNA de arestare preventiva a lui Sorin Oprescu, insa decizia nu este definitiva, iar primarul a facut contestatie, potrivit Agerpres.

Sorin Oprescu a fost retinut in noaptea de sambata spre duminica, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

In acelasi dosar, au fost retinuti Mircea Octavian Constantinescu, director in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, fostul sofer al primarului, Stanca Cristian, zis Grenada, sefii Centrului Cultural ''Palatele Brancovenesti'', Florin Supeala si Ruxandra Petroi Avasiloae, precum si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Citeste si: Mesajul lui Sorin Oprescu din spatele gratiilor. Edilul arestat vrea sa se stie ca NU e "un derbedeu"

Ulterior, acestia au primit si ei mandate de arestare preventiva.

De asemenea, Bogdan Popa, director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, si Romeo Albu au fost plasati in arest la domiciliu.

Potrivit DNA, in perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlu de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea primarului municipiului Bucuresti, facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul primarului municipiului Bucuresti, precum si pentru primar", preciza DNA.

DNA mentiona ca, sambata trecuta, in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi.


VIDEO PROTVPLUS.RO