Primarul din Otopeni a fost reţinut de DNA. De ce este acuzat edilul
Primarul oraşului Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe, şi un fost director executiv în cadrul Primăriei, Constantin Vlad, au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată.
Primarul din Otopeni a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată, conform DNA.
Vlad Constantin ocupa funcția de director executiv în cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov la momentul infracțiunii. El era și persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv și a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
În același dosar, față de Ștefan Bogdan Ionel a fost începută urmărirea penală. Acesta era, la data faptei, inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov. El este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
S-a început urmărirea penală și față de patru persoane (un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
"În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:
- 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.
- 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.
În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale", a transmis DNA.