Primarul Brasovului a fost retinut de DNA. Procurorii il acuza ca a folosit centrala orasului pentru a-si "incalzi" conturile
Procurorii DNA l-au retinut luni seara pe George Scripcaru, primarul Brasovului, aflat la al treilea mandat.
UPDATE: Anchetatorii il suspecteaza de abuz in serviciu in legatura cu sistemul de incalzire centralizata a orasului. Alaturi de primar, in dosarul de coruptie sunt vizati patru oameni de afaceri printre care Mihai David, fostul director de la Hidroelectrica. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridica la aproximativ 7 milioane de euro.
Procurorii au descins dimineata la George Scripcaru acasa la biroul lui de la Primarie si in cel pe care il foloseste la o televiziune locala pe care o controleaza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anchetatorii au indicii ca incepand cu anul 2010, Scripcaru ar fi facut o serie de intelegeri frauduloase cu 4 oameni de afaceri din oras, care au dus la devalizarea CET, furnizorul de caldura al orasului Brasov.
Primul pas ar fi fost cedarea cu titlu gratuit a utilajelor centralei electro-termice catre firma infiintata de cei 4. Culmea, tot CET cumpara apoi agentul termic produs cu bunurile sale, pentru a-l vinde mai departe oamenilor.
Mai mult, Primaria ar fi subventionat producerea unei cantitati de energie termica mai mare decat necesarul populatiei. Apa calda a fost ulterior plimbata pe retea sau evacuata prin deschiderea capetelor de coloana, spun anchetatorii.
Anchetatorii au facut perchezitii la 20 de adrese, unde se afla locuintele si firmele unor apropiati de-ai primarului. Mai multe persoane au fost duse la audieri, iar procurorii vor decide in aceasta seara cine ramane in arest.
Care sunt firmele implicate
Potrivit Agerpres, perchezitiile au loc la SC RadioTeleviziunea Transilvania SRL, la punctul de lucru al SC Delcar SRL, la sediile SC Bepco SRL, la SC Transformer Energy Supply SRL, sediul Tetkron si la punctul de lucru al SC Iporo SRL.
Anchetatorii fac cercetari cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu vizand relatiile comerciale dintre SC Tetkron SRL, societate avand ca asociat primaria Brasov, si Bepco SRL.
Conform unor surse judiciare, in august 2010, s-a infiintat Sc Tetkron pentru activitate furnizarea de abur si aer conditionat, avand-o ca administrator pe Simona Fratila, o apropiata a primarului si fost director economic al CET SA, societate care prin contractul de sub-concesiune intocmit in baza HCL Brasov, a preluat serviciul de transport, distributie si furnizare a energiei termice in municipiu.
Sursele au explicat ca Tetkron nu dispunea de fondurile necesare si nici de retea de distributie, iar prin hotarari AGA CET SA s-a aprobat vanzarea unor active CET in transe catre noua societate. Bunurile necesare desfasurarii activitatii s-ar fi vandut potrivi raportului Curtii de Conturi la o valoare mult mai mica decat cea de inventar, respectiv peste 1,2 milioane lei.
Procurorii au constatat, sustin sursele, ca s-a urmarit scoaterea unor mijloace fixe si utilaje din patrimoniul CET SA, care ulterior au fost vandute catre Bepco, fiind creat un prejudiciu de peste 1,3 milioane lei, reprezentand contravaloarea bunurilor de utilitate publica din proprietatea UATM Brasov cumparate si vandute in mod nejustificat.
Aceleasi surse au precizat ca Tetkron ar fi inregistrat pierderi in mod constant in activitatea de furnizare si distributie a agentului termic, fapt care s-ar fi datorat in realitate achizitionarii de energie termica peste necesarul vandut populatiei precum si faptului ca, urmare a intelegerii frauduloase dintre George Scripcaru, Simina Costan si Mihai David, societatea a achizitionat intreaga cantitate de agent produs de Bepco la poarta CET SA. Acest lucru, au mai aratat sursele, s-a facut pentru ca furnizorul sa poata produce mai multa energie electrica, in scopul de a-si incasa bonusurile, ajungandu-se la facturarea si subventionarea unor cantitati de energie termica care a fost ulterior plimbata pe retea sau evacuata in urma deschiderii capetelor de coloana, fiind cauzat un prejudiciul de aproximativ 26 milioane lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, brasov, primar, contract, abuz, agent termic, george scripcaru,
Dată publicare:
29-06-2015 10:16