Primăria Iaşi îi vânează pe şoferii cu maşini poluante. Ce riscă proprietarii de rable
În timp ce în marile oraşe din România aerul define tot mai greu de respirat, în Iaşi, poliţiştii locali s-au instalat în trafic şi fac inventarul maşinilor care scot fum negru şi dens pe ţeava de eşapament.
Deşi lăudabilă, iniţiativa primăriei are deocamdată numai un efect statistic. Iar rezultatul nu este deloc mulţumitor.
În lupta cu poluarea, poliţiştii locali din Iaşi au primit ordine să noteze maşinile care scot fum negru şi dens. Totul după ce oraşul, alături de Braşov şi Bucureşti, a intrat în topul celor mai poluate din România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liviu Zanfirescu, şef Serviciul Siguranţa Circulaţiei Poliţia Locală Iaşi: "Se creează o bază de date care se transmite la RAR cât şi la biroul rutier"
Există însă o problemă. Proprietarii maşinilor care scot o cantitate alarmantă de fum toxic nu pot fi obligaţi să meargă la service, până la următoarea inspecţie periodică.
Mihai Chirica, primarul oraşului Iaşi: "Măsura cea mai importantă trebuie luată de Guvernul României pentru că noi nu avem temeiul legal"
Cele mai multe probleme apar, spun specialiştii, din cauza faptului că mulţi oameni îşi modifica sistemele de reducere a poluării şi chiar elimina filtrul de particule, pentru a creşte puterea motorului.
Petru Volocaru, inginer mecanic: "Maşina nu mai citeşte parametri optimi de funcţionare şi apare fumul acela negru pe care mulţi îl respira în atmosferă şi din această cauză oraşul începe să fie sufocat de gaze de eşapament"
Pentru a reduce poluarea există însă şi o altă soluţie. Silviu Gurlui, conferenţiar Facultatea de Fizică din Iaşi: "Aş îndrepta populaţia să folosească mijloace de transport în comun//şi acolo unde se impune trebuie restricţionat traficul pentru că sănătatea e mai importantă"
România risca să fie amendată de Uniunea Europena pentru poluarea aerului, dacă guvernanţii nu vor pune în practică o strategie la nivel naţional pentru a diminua acest fenomen alarmant.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, amendă, masini, poluare, soferi, transport în comun, fum, negru,
Dată publicare:
20-05-2018 08:51