Primaria Capitalei nu a mai actualizat harta retelelor de utilitati de 26 de ani. "Surprizele" avute de muncitorii care sapa


Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Duminica 30 Iulie 2017 17:23
Categorie: Stiri actuale

Reteaua de utilitate publica din Bucuresti a ajuns sa fie un mister, mai ales pentru constructori. Si asta pentru ca in ultimii aproape 30 de ani s-au facut zeci de modificari, fara ca autoritatile sa le inregistreze, desi sunt obligate de lege.

Mai rau, oficialii nu stiu pe unde mai trec multe tevi de apa, gaz sau termoficare, montate pe vremea lui Ceausescu. Din cauza lor, muncitorii dau in subteran peste instalatii despre care nu stiau ca sunt amplasate acolo.

Ultima cartografiere totala a retelei publice a fost facuta in anii ’90. Atunci, primariile, dar si companiile de utilitati publice stiau exact unde se afla fiecare teava din subteran din Capitala.

Octavian Berceanu consilier USR in cadrul PMB: "Avem date ramase ramase de pe vreamea lui Ceausescu , din anii ’80 cand s-au ridicat majoritatea cartierelor din Bucuresti. Dar date concludente in baza carora sa facem niste prognoze si niste strategii, si in baza carora sa dezvoltam viziunea Bucurestiului, nu avem"

Asa s-a ajuns in situatia in care muncitorii au surprize uriase cand sapa in subteran. Cel mai elocvent exemplu este al companiei Metrorex care a lovit o teava in apropierea Academiei Militare, pe cand fora tunelul de metrou de la Eroilor.

"Au fost si situatii in care retelele de utilitati nu au corespuns in totalitate cu planurile si atunci au trebuit sa faca devieri de retele de utilitati, dispozitii de santier", spune directorul Metrorex.

La fel s-a intamplat si la Pasajul Sudului unde lucrarile au fost intarziate luni de zile dupa ce constructorii s-au lovit de tubulaturi. La pasajul Basarab, aceeasi problema - constructorul nu a stiut de existenta unor cabluri de energie electrica din subteran. Aceste probleme intarzie mult lucrarile, spun specialistii, si se pierd bani multi.

Teoretic, Primaria este cea care ar trebui sa se ocupe de cartografierea retelei de utilitati din subteran. O lege data in 2006 si actualizata in 2016, prevede expres acest lucru.

Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr.51/2006:
Art. 5. -(1) In vederea identificarii, inregistrarii, descrierii si reprezentarii pe planuri topografice si/sau cadastrale,(...)informatiile privind utilitatile publice se determina la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale (...)
.(2) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a realiza setul de date spatiale
"

Dar consilierii opozitiei din cadrul municipalitatii sustin ca nu s-au constituit grupe de specialisti care sa mearga pe teren si sa actualizeze harta retelei din subteran. Iar primaria generala ne-a transmis ca din 1991 si pana acum, nu a actualizat setul de date topografice si a lasat acest lucru in grija furnizorilor de utilitati publice.

"In ceea ce priveste planurile Municipiului, au fost predate originalele planselor, atat topografice, cat si cu retele edilitare subterane. Predarea s-a facut in anul 1994, ultima actualizare a acestor planuri fiind anul 1991. Detinatorii de retele, prin structuri specializate completaza situatia cu traseul exact si detaliat al retelelor detinute", explica primaria.

Italienii nu reusesc de 10 ani sa termine a treia magistrala de metrou din Roma. Ce s-a gasit in timpul lucrarilor
Italienii nu reusesc de 10 ani sa termine a treia magistrala de metrou din Roma. Ce s-a gasit in timpul lucrarilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Parazitii
Sindicatele din Poliţie vor să dea în judecată "Paraziţii": ”Ne-au înjurat de toţi sfinţii şi răniţii”
Peste 200 de kilograme de calcan pescuit ilegal, găsite în staţiunea Mamaia
Doi delfini morţi au eşuat luni dimineaţă, unul pe plajă din Mamaia, celălalt la Costineşti
Reacția unui bărbat când vede un cerșetor la bustul gol, pe o bancă, în Iași. Scenele, filmate
Un văcar a avut parte de un sfârşit îngrozitor. Ce i-a făcut un tânăr pe câmp
Protest cu 800 de mașini marți în Piaţa Constituţiei din Capitală față de ridesharing
pui de urs
Ce s-a întâmplat cu puiul de urs chinuit de câţiva săteni din judeţul Braşov. VIDEO
Turistă găsită moartă în Munții Bucegi după ce a căzut într-o prăpastie de 300 de metri
Filmul incidentului din Herăstrău în urma căruia un adolescent a suferit arsuri extrem de grave
Doi minori de 13 ani, agresaţi sexual de un individ pe care l-au cunoscut pe internet. Ce le-a spus
Scandal mare la un ștrand din Lugoj. Cum a intrat o femeie în piscină. Oamenii au chemat poliția
Un medic cardiolog, care făcea gărzi, a murit în timpul unei excursii. Mesajul colegilor