Prima zi din starea de alertă. Aglomerație în trafic și în parcuri
Dacă ați ieșit doar în parc sau până la piață ați constatat fără îndoială că alte mii de români au avut exact același plan. A fost o gură de oxigen, au spus cei care au ieșit la soare cu mășina, cu bicicleta, pe jos la plimbare, sau la cumpărături.
Pe șosele sau pe trotuare au fost aceleași scene din filmul zilei, pe care l-am putea numi: ''Marea Evadare''.
În centrul Aradului, sute de mașini au blocat cea mai mare intersecție a orașului, iar șoferii au fost nevoiți să aștepte în coloană zeci de minute ca să avanseze câțiva metri.
Șofer: ”Exagerat, domne, am înnebunit! De azi noapte de la 12 a dispărut coronavirusul”.
În Bucureșți, oamenii au ieșit în grupuri mici, care încet încet au format în parcuri grupuri tot mai mari. S-au orientat după soare, apoi s-au odihnit- cel mult câte trei- și au luat-o iarăși din loc. Mulți pe biciclete.
200 de hectare are Parcul Tineretului, cel mai vast din Bucureșți. Dacă scazi lacul, suprafețele cu vegetație și locurile de joacă, rămân 80 de hectare, pe care ar încăpea, păstrând distanța socială, cam 100.000 de persoane.
Cel mai greu a fost pentru copii. Leagănele și toboganele au rămas sigilate.
Cetățean în parc: ”Este al treilea loc de joacă la care venim și nu putem întra. Măcar ne plimbam pe alei, sigur, e ceva”.
Tot vineri s-au deschis și tonetele cu dulciuri. Adaptarea e grea, și pentru animalele de companie. S-a stat la coadă pentru controlul de acces și în alte locuri de interes public.
14 ore pe zi sunt deschise de acum majoritatea piețelor. Iar acesta pare a fi spațiul preferat de relaxare. Oamenii simt nevoia să schimbe o vorbă, să vadă culori și să pună în plase dovezi că, în timp ce ei stăteau în case, natura și-a văzut de treburile ei.
Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă la vigilență, într-un mesaj de avertizare trimis după amiază prin sistemul național de alertă.