Spitalele din țară, luate cu asalt după ridicarea restricțiilor. Ce reguli se aplică

15-05-2020 19:39

S-au ridicat restricţiile pentru internările în spitale, care nu sunt destinate bolnavilor de COVID, iar primii pacienţi au şi ajuns în saloane.

Oamenii spun că au suferit acasă în perioada stării de urgenţă, fie pentru că nu au găsit doctori când au avut nevoie, fie pentru au evitat să meargă în unităţile sanitare, de teamă coronavirusului.

De vineri, au reînceput şi consulatiile în ambulatoriu, ori în cabinetele stomatologice. Însă, în toate aceste locuri, trebuie să existe circuite clare, să se facă în mod regulat dezinfecţie, iar oamenii au nevoie înainte de toate de o programare.

Într-o unitate, doar în prima parte a zilei au fost internaţi 20 de bolnavi. Sunt oameni cu probleme renale, cardiace ori de gastroenterologie.

Toţi sunt consideraţi posibili suspecţi de COVID-19, aşa că sunt internaţi în zona roşie. Stau câte 1 în rezervă sau 2 într-un salon de 6 persoane.

Bodgan Geavlete, directorul medical al Spitalului Sfântul Ion: ''Am reuşit să izolăm jumătate de etaj, pe fiecare etaj, ca şi zona roşie, cu circuit separtat, cu lift dedicat. Sunt echipe desemnate ce au grijă de pacienţii care încă nu au primit rezultatul testului, care poarte echipamente de protecţie confrom ghidurilor OMS.''

Doctorii şi asistentele care îngrijesc bolnavii de aici nu ajung la cei din zona verde.

Abia după ce testul arată că pacientul nu este infectat cu noul virus este luat din zona roşie şi mutat în zona verde. Aici este partea din spital în care medicii nu trebuie să poarte combinezoane, viziere şi ochelari de protecţie, este suficient să aibă pe ei halate de unică folosinţă şi măşti în ceea ce îi priveşte pe bolnavi, aceştia sunt obligați să poarte măşti de protecţie pe toată perioada internării.

Astfel de circuite trebuie să existe în toate spitalele. Aceleaşi reguli trebuie aplicate şi în cabinete. Autorităţile au recomandat ca oamenii să îşi facă programare. Acolo unde nu se întâmplă asta nu se mai respectă regulile de distanţare.

Ridicarea restricţiilor a adus mai mulţi pacienţii şi în cabinetele medicilor de familie. Unii au venit pentru un vaccin, alţii au profitat de măsurile de relaxare şi au preferat să discute fata în faţă cu doctorul.

Doctorii se aşteaptă ca de luni numărul celor care le vor trece pragul să fie şi mai mare.

Cosmina Berbecel, medic de familie: ''Aici se fac programările la jumătate de oră, să avem timp să iginizăm, să dezinfectăm spaţiul''.

Pentru că încă suntem în pandemie, Guvernul a prelungit până la sfârşitul lunii septembrie posibilitatea că medicii de familie să acorde consulatii de la distanţă.

Totodată pot elibera în continuare, în sistem electronic, reţete sau concedii medicale. În plus, nici în următoarele luni nu va fi nevoie de folosirea cardului de sănătate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO