Bisericile își deschid porțile în toată țara. Regulile pe care trebuie să le respecte enoriașii

Ultima actualizare: 15-05-2020 20:14

Bisericile îşi deschid porţile în acest sfârşit de săptămână. Preoţii au libertatea să organizeze slujbe în aer liber, însă enoriaşii trebuie să repecte anumite cutume, privind accesul şi distanţarea. În plus, purtarea măştii este obligatorie.

La Constanța, Arhiepiscopul Teodosie a hotărât să țină slujbe în aer liber, în fiecare zi iar zeci de credincioşi au participat deja la prima rugăciune.

Oamenii au păstrat distanţarea socială şi au purtat măşti însă la un moment dat, o credincioasă şi-a exprimat bucuria într-un mod aparte. A făcut câteva piruete în timp ce preoţii cântau.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: "Nu am văzut credincioase cel puţin care să nu plângă să se bucure că s-a întâlnit cu biserica, cu Hristos, cu slujitorii. Un moment care am vrea să rămână doar o amintire. Această izolare să nu se mai petreacă niciodată. Despărţirea credincioşilor de biserică pentru că aşa cum îmi spuneau femeile plângând în hohote a fost o durere sufletească amară."

Slujbă în aer liber a durat două ore şi jumătate, iar - la final - participanţii au fost lăsaţi să intre în grupuri de 5 persoane în biserică.

Ca să nu apară aglomeraţia lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic, de luni, până duminică.

Singurii care nu vor purta masca vor fi slujitorii bisericii care predică sau cei care cânta la strană.

De asemenea, distanţa dintre oameni trebuie să fie de 2 metri, în orice direcţie. În plus se va putea intra în lăcaşul de cult numai pentru rugăciuni individuale.

Pentru Spovedanie doritorii ar trebui să se programeze din timp. Având în vedere caracterul secret al Mărturisirii, se recomandă ca, în interiorul bisericii, să rămână doar duhovnicul şi cel care se spovedeşte.

La Botez şi Cununie au voie în Biserica cel mult 16 persoane. La fel, şi la Înmormântări.

Pentru sănătatea participanţilor la intrarea în biserici vor afla recipiente soluţii dezinfectante, iar lacasele de cult vor fi aerisite din 4 în 4 ore.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO