Prima victorie a bancherilor în fața ANPC. Curtea de Apel Cluj a suspendat ordinul care impunea recalcularea dobânzilor
ANPC a pierdut prima rundă din războiul cu băncile, după ce a impus printr-un ordin rate egale pentru clienții cu credite ipotecare. Banca Transilvania a obținut suspendarea ordinului la Curtea de Apel Cluj.
Curtea de Apel Cluj a admis cererea de suspendare formulată de Banca Transilvania, care a chemat în judecată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi președintele acesteia. Întrucât ordinul ANPC a vizat și alte instituții bancare, acțiunea introdusă de BT va avea afect și asupra celorlalte.
Magistrații au dispus suspendarea ordinului (nr.424 din 23.05.2023) emis de președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Știrea a apărut inițial pe hotnews.ro.
Decizia Curții de Apel Cluj nu este însă definitivă, ci poate fi atacată cu recurs, calea de atac urmând a se judeca la instanța superioară, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, cel mai probabil după vacanța judecătorească. Mai mult, este doar o suspendare a ordinului ANPC, și nu o anulare - care face obiectul altui proces, care analizează fondul cauzei.
Soluția instanței Curții de Apel Cluj a fost pronunțată vineri, 16 iunie, potrivit portalului instanțelor de judecată.
„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată azi 16.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 333/2023 16.06.2023”
ANPC: practici înșelătoare ale băncilor
ANPC a sancționat băncile invocând „practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor”, explicând că în graficele de rambursare ale clienților rata era compusă în primii ani din 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă.
Majoritatea băncilor din România au fost sancționate, în două etape, iar decizia de vineri se poate aplica tuturor, pentru că sancțiunile au la bază același ordin.
Paul Anghel, ANPC: „Se impune emiterea unor noi grafice de rambursare unde principalul creditului datorat să fie achitat de consumator în rate egale pe întreaga perioadă de creditare în raport cu dobânda aferentă creditului, dar pot avea inclusiv posibilitatea de a avea rate egale și descrescătoare”.
Iar pentru românii care au deja credite, băncile ar trebui să trimită informări cu privire la posibilitatea de a alege între rate egale și rate descrescătoare, iar clienții să semneze pentru ce optează – spuneau responsabilii ANPC.
Inițial, ANPC a amendat 11 bănci pentru modalitatea de calcul a creditelor, iar apoi, încă opt. În replică, reprezentanții Asociației Române a Băncilor spuneau că respectă legile în vigoare și că ar putea ajunge în instanță pentru a-i trage la răspundere pe cei aflați în conducerea ANPC.
Asociația Română a Băncilor a anunțat, printr-un comunicat, că modalitățile actuale de calcul sunt legale și folosite în întreaga lume și că analizează toate pârghiile legale, după prejudicii grave aduse sectorului bancar.
Sursa: hotnews.ro
Etichete: credite, anpc, banci, decizie, ordin, banca transilvania,
Dată publicare:
16-06-2023 17:52