Guvernul a făcut rost de 3,7 miliarde de lei. Pe datorie. Cât ne costă, în dobânzi, datoria guvernamentală pe zi, zi de zi
Ministerul Finanțelor a apelat la bănci pentru un împrumut destul de mare, de 3,7 miliarde de lei, cu maturitatea în 2038, la o dobândă de 7,49% pe an.
Volumul total al cererii, respectiv cererea totală de titluri de stat a dealer-ilor prezenți la licitație a fost de 5,4 miliarde de lei, dintre care ofertele competitive au totalizat 5,33 miliarde de lei, după cum a anunțat ministerul Finanțelor.
Anul acesta Guvernul va face, prin ministerul de Finanțe, credite noi în valoare de cel puțin circa 78 de miliarde de lei, respectiv contravaloarea deficitului bugetar (diferența dintre venituri și cheltuieli - cu precizarea că, deja, după primele trei luni veniturile au fost substanțial sub estimările inițiale), valoare care va fi mai mică dacă Guvernul ia decizia să taie din cheltuieli sau dacă economia performează sensibil peste estimările din toamna anului trecut, din momentul fundamentării bugetului pe anul în curs.
Datoria publică guvernamentală a României a atins cota de 51,5% din PIB la finele lunii februarie, respectiv a ajuns la nivelul de 820 de miliarde de lei. Spre comparație, la finele lui 2019 datoria publică guvernamentală era la un nivel de 432 de miliarde de lei, conform datelor oficiale ale Guvernului. În primele două luni ale acestui an Finanțele au crescut datoria publică guvernamentală cu aproape 24 miliarde de lei, respectiv cu aproape 414 milioane de lei pe zi, zi de zi.
În primele trei luni ale acestui an România a plătit dobânzi de 9,1 miliarde de lei în contul datoriei guvernamentale, în creștere cu 58% față de perioada similară a anului trecut, respectiv cu 3,3 miliarde de lei mai mult. Rezultă, astfel, la un calcul simplu, că dobânzile aferente datoriei guvernamentale sunt de 102.449.438 lei pe zi, respectiv peste 20 de milioane de euro, zi de zi.