Alertă în România. Posibil caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în UK
Este alertă în România după ce au apărut suspiciuni că noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie a ajuns şi în ţara noastră. Ar fi fost identificată la un bărbat internat acum la Institutul Matei Balş din Capitală şi supus analizelor.
Între timp, autorităţile au anunţat că vor intensifica procesul de vaccinare astfel încât în mai puţin de 2 săptămâni să înceapă etapa a doua, în care vor fi vaccinaţi vârstnicii şi bolnavii cronici.
La Institutul Matei Balş este internat un bărbat despre care medicii au bănuiala că ar fi infectat cu noua tulpină de coronavirus. Pacientul a ajuns vineri în Institut, cu simptome specifice infecţiei Covid.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Cătălin Apostolescu,, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş: „În momentul de față este o suspiciune. Vorbim de niște probe de laborator la care s-au identificat niște mutații. Se va face secvențierea să vedem dacă este vorba de noua tulpină sau nu, dar așa cum arată probele este o suspiciune destul de mare.'”
Surse din cadrul Institutului spun că persoana suspectată că ar avea noua tulpină de coronavirus este un bărbat în vârstă. Se pare că acesta nu a fost în Marea Britanie, aşa că, dacă analizele vor confirma că este infectat cu noua tulpină, ancheta epidemiologică trebuie să stabilească de unde a luat virusul cu mutație.
Vorbim de o tulpină mutantă a coronavirusului care este mult mai contagioasă. Din datele strânse de doctori până în acest moment, această nouă tulpina nu pare să provoace forme severe de boală. Dar viteza cu care răspândeşte COVID 19 a făcut ca Marea Britanie - unde a fost identificată inițial- să fie izolată complet înainte de Crăciun. Apoi au fost descoperite cazuri în Franţa, Spania, Italia, Danemarca şi chiar peste ocean, în Canada. Specialiştii spun că vaccinurile aprobate până acum sunt eficiente şi pentru noua tulpină. Dar imunizarea prin vaccinare trebuie accelerată, pentru că numărul îmbolnăvirilor va creşte semnificativ.
În acest context, autorităţile din România vor ca a doua etapă de vaccinare să înceapă curând!
Dr.. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul capaniei de vaccinare: „Foarte probabil că din a doua jumătate a lunii ianuarie vom putea începe activitatea de vaccinare în mod deosebit pentru personalul care se află internat în centrele medico-sociale și rezidențiale. Vor fi vaccinate la nivelul locului unde sunt internate, prin echipe mobile de vaccinare. Ulterior vom continua cu celelalte categorii de persoane la risc, populația vulnerabilă și de asemenea persoanele care deservesc activități esențiale, trecându-se etapă cu etapă până la vaccinarea populației generale.”
Cei din căminele de bătrâni vor fi programaţi la vaccinare prin intermediul administratorului.
Dacă totul decurge confirm planului, spre sfârşitul lunii ianuarie va începe şi imunizarea personelor de peste 65 de ani ori a celor care suferă de boli cronice.
În paralel, va continua vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate, care nu au apucat să primească serul până atunci.
Andrei Baciu, secretar de stat în MS: „Personalul medical care a trecut recent prin boala şi pentru care nu se recomandă vaccinarea în acest moment, ci peste 3-4 săptămâni, se vor putea programa pentru vaccinare ulterior. Pe cale de consecinţă cele 2 etape se vor suprapune la un moment dat.”
Conform calendarului stabilit, în fiecare săptămână a lunii ianuarie în România ar trebui să ajungă aproximativ 150 de mii de doze de vaccin anti-Covid.