Prima localitate din România în care poți fi amendat dacă hrănești sau fotografiezi urșii.
Dacă mergeți spre barajul Vidraru din Argeș și vă întâlniți cu ursul pe marginea drumului, păstrați distanța.
Amenzile ajung şi la 1.000 de lei dacă vă opriţi să îl hrăniţi sau chiar să îl fotografiaţi. Decizia a fost luată de autoritățile din comuna Arefu, pentru a-i sancționa pe turiștii care se apropie prea mult de animalele sălbatice.
20 de persoane au fost deja amendate, iar exemplul ar putea urmat și de alte primării din țară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste imagini în care o fetiță este îndemnată de tatăl ei să hrănească ursul au fost filmate acum un an pe Transfagarasan, în apropierea barajului Vidraru. Gestul este periculos și pentru animale, pentru că se obișnuiesc prea mult cu omul.
Urșii ies deseori la șosea, așa că turiștii se opresc să-i fotografieze și uneori le dau mâncare. Mesajele date prin RO-alert nu îi fac mai vigilenți. Dimpotrivă.
Gheorghe Stoican, primarul comunei Arefu: „Acel semnal care se transmite prin telefon nu face altceva decât să îi adune pe toți turiștii în locul respectiv. Se spune la km cutare există urși! Și toată lumea se adună să-i vadă și este acolo ca la circ.”
Ca să limiteze fenomenul devenit periculos inclusiv pentru locuitorii din comună, Consiliul Local din Arefu, județul Argeș a decis că oricine fotografiază, filmează sau hrănește animalele sălbatice riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1000 de lei. Și apropierea la mai puțin de 20 de metri de urs este sancționată. În doar o lună, polițiștii și jandarmii au dat 20 de amenzi.
Art 5. Constituie contravenție următoarele fapte:
- hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoana fizica, cu excepția celor care au calitatea de administrator al fondului cinegetic
- fotografierea sau filmarea animalelor sălbatice aflate la o distanta mai mica de 20 de m, precum și apropierea de acestea
Art. 6
Contravențiile prevăzute la art. 5 se sancționează cu amenda intre 500 și 1000 lei.
Scene similare se petrec pe zeci de șosele din Romania: Valea Prahovei, drumul spre Lacul Sfânta Ana, zona Balvanyos din Harghita sau Pasul Oituz. Aici se dau amenzi foarte rar, în baza legii vânătorii și a legii picnicului care prevăd sancțiuni doar pentru hrănirea sălbăticiunilor.
Ionel Mănăilescu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Covasna: „Putem aplica o sancțiune în momentul în care aceștia îl hrănesc, să îl surpindem în flagrant, în momentul în care chiar hrănește efectiv.”
Așa se face că, în județul Covasna, anul acesta s-a dat o singura amenda. În Prahova, niciuna...
Reporter: „Dacă îi surprindeți că fotografiază de aproape ursul îi puteți amenda?”
Andrei Dumitrescu, Jandarmeria Sinaia: „Nu, nu avem un act normativ"
Costel Alexe, ministrul mediului: „Salut inițiativa și vă spun sincer că mi-aș dori ca exemplul lor să fie luat de cât mai multe localități din românia. Lumea vreau să înțeleagă că ursul e un animal sălbatic și nu un animal de companie.”
Specialiștii spun că intervenția fermă a autorităților ar proteja oamenii, dar și sălbăticiunile.