Prețurile la energie și gaz. Tarife crescute și compensare întârziată

Ultima actualizare: 28-12-2021 07:19
O pană generală de curent este puțin probabil să aibă loc în România, spune președintele asociației furnizorilor de energie
Shutterstock

De câteva luni gazul și energia electrică se scumpeşte accelerat pe piaţa internaţională. Cererea urişă din Asia şi depozitele goale din Europa împing în continuare preţurile în sus.

Preţurile atât la gaze cât și la energie electrică și nu numai cresc de când economiile naţionale ale celor mai industrializate ţări şi-au repornit motoarele după prăbuşirea consemnată în 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Cererea mare pentru mărfuri şi bunuri împinge în sus la nivel global, de câteva luni, preţul la producător, iar preţurile la consumator cresc şi ele cu oarecare întârziere. Lanţurile internaţionale de aprovizionare sunt tensionate, şi există o penurie de nave şi containere de transport pe rutele comerciale globale.

Preţurile în creştere ale energiei duc la o situație fără precedent în ceea ce privește tarifele practicate de producători. Mai ales gazul se scumpeşte începând din ianuarie 2020. Pe piaţa virtuală Title Transfer Facility (TTF) din Olanda, una din cele mai importante din lume, preţul gazului pe Megawatt / oră (MWh) a crescut de la 17 euro pe 4 ianuarie 2021, la 65 de euro în prezent. Este o creştere-record de mai bine de 320 la sută. Spre comparaţie, preţul mediu multianual normal este între 15 şi 20 de euro.

Date concrete. Cu cât s-au scumpit energia elctrică și gazul

Energia electrică și gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În intervalul iulie 2020 - iulie 2021, preţurile la energie electrică au urcat cu 24,65%, la gaze naturale cu 20,55%.

De la începutul anului 2021, preţul la energie electrică a urcat cu 23,15%, la gaze naturale cu 20,68% şi la combustibili cu 11,27%, mai arată datele INS.

Scumpiri și la alimente 

În ceea ce priveşte alimentele, în ultimul an cel mai mult s-au scumpit uleiul comestibil - 18,08%, brânza de oaie - 6,01% şi peştele proaspăt - 5,76%, iar cele mai importante scăderi de preţ au fost înregistrate la cartofi - 31,02%, fructele proaspete - 4,93% şi citricele şi alte fructe meridionale - 2,38%.

De la începutul acestui an, uleiul s-a scumpit cu 14,19%, citricele şi alte fructe meridionale cu 13,40%, iar fructele proaspete cu 10,93%, în timp ce ouăle au fost mai ieftine cu 4,68%, iar cartofii cu 3,92%.

La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an cele mai mari creşteri de preţ au fost consemnate la energie electrică - 24,65%, gaze naturale - 20,55% şi combustibili - 12,96%, în timp ce singura ieftinire a fost consemnată la energia termică, de 0,2%.

Compensare întârziată

Prima lună de iarnă este şi prima lună cu facturi crescute. Curentul şi gazele costă de două chiar trei ori mai mult. Pentru că normele de aplicare a subvenţiei au fost publicate abia la sfârșitul lui noiembrie, furnizorii nu au ştiut cum să aplice reducerea.

Potrivit legii, sprijinul de la stat pentru consumul de gaze naturale în valoare de 33% din factură şi de 29 de bani pe kwatt la energia electrică se va acorda în perioada noiembrie-martie, cu o condiţie, consumul la gaze naturale să se încadreze într-o limită de 1.000 de metri cubi, iar la energia electrică, consumul să nu fie mai mare de 300 de kwatt pe lună.

Compensarea se aplică facturilor de energie electrică emise pentru consumul aferent perioadei 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

Pentru consumatorii casnici, compensarea facturilor crește de la 0,21 la 0,29 lei/kWh, la energie electrică și de la 25% la 33% din valoarea componentei gazului natural din contractul de furnizare al clientului.

Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0.68 lei / kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei / MWh şi nu include TVA

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO