Prețul unui hectar de pământ arabil depășește acum 10.000 de euro. Se mai găsește puțin teren de cumpărat
Explozia afacerilor din agricultură din ultimii ani a împărțit pământul agricol al țării. Indiferent de vremuri, hrana rămâne cea mai bună investiție, așa că cei care au simțit potențialul au avut grijă să își procure terenul agricol de care au nevoie.
În acest moment se mai găsește puțin pământ arabil de cumpărat, la prețuri care depășesc și 10 mii de euro pe hectar. Sunt în general parcele fărâmițate, ori afaceri la care renunță alți fermieri. Și de luat în arendă este tot mai greu.
Potrivit Institutului Național de Statistică, prețul mediu pe hectar pentru terenul arabil a crescut în ultima perioadă. De la 4.500 de euro în 2018, la aproape 7 mii de euro în 2020. Cele mai scumpe sunt terenurile agricole fertile, care au acces la drumuri și sisteme de irigaţie. În acest caz, un hectar poate costa și peste 10 mii de euro.
Însă este foarte greu de găsit o asfel de bucată de pământ, mai ales în sudul țării, unde se face agricultură intensiv.
Mircea Chipăilă președintele Asociației Agricultorilor din Constanța: „De la 4 mii acum câţiva ani acum în medie e 7.000 de euro şi asta pentru că au făcut investiţii.”
Prețul crește pentru că nu prea se mai găsește teren agricol disponibil. În ultimii ani, spun fermierii, piața s-a stabilizat şi tot ce a fost de vândut ori arendat s-a dat.
Numai în județul Constanța sunt 430 de mii de hectare de teren arabil. 60% sunt date în arendă. Proprietarii și-au cedat temporar pământul altora să îl lucreze, în schimbul unei părți din recoltă. Iar cantitatea cerută este tot mai mare.
Mircea Chipăilă, președintele Asociației Agricultorilor din Constanța: „Nivelul arendei a crescut de la 5, 600 de kilograme, care era acum 10 ani, la spre 1 mie, 1 mie 200 de kilograme de grâu. Perioada de arendare nu era foarte bine specificată și atunci era foarte nunțată durata contractului. Fermierii care depun proiecte europene au nevoie de minim 7 ani, că așa le cer cei de la Uniunea Europeană.”
Așa se face că în acest moment, cei care vor teren agricol găsesc doar parcele mici sau trebuie să cumpere odată cu pământul și afacerea la care renunță alți fermieri.
Ion Cioroianu, prim-vicepreședintele Asociației Fermierilor din România: „Cel care are teren și produce mâncare sigur va avea de câștigat. Am văzut la anunțuri agricole pe cineva care vindea 10 mii de hectare, terenuri proprietate, dar se întindeau pe 90 de kilometri. Vă dați seama că a cumpăra terenuri foarte dispersate și fărâmițate, e foarte greu să le poți exploata.”
România are peste 9 milioane de hectare de teren arabil, din care investitorii străini dețin o treime.