Prețul pe care îl plătesc cei care au construit case într-o zonă inundabilă: “La gunoi. Munca de o viață întreagă”
Inundațiile de la Brașov, apărute în urmă unei ploi puternice, ridică o problemă serioasă: cartierul acoperit de ape a fost cândva teren agricol, dar oamenii și-au ridicat case acolo, chiar și în locuri inundabile.
Autoritățile și-au dat acordul sau au tolerat, în unele cazuri, această situație. Acum, reprezentanții Apelor Române spun că vor cere verificarea autorizațiilor și avizelor date pentru extinderea imobiliară din această zona.
“-Totul merge la gunoi?
-La gunoi! Munca de o viață întreagă, absolut tot, se poate vedea în casă, nu mai avem nimic... pereții...”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O femeie privește neputincioasă cum toată mobila, electrocasnicele, covoarele, chiar și parchetul sunt încărcate în camionul de gunoi. Apa a avut aproape doi metri în curtea ei și nimic n-a mai putut fi salvat.
Duminică, cartierul Stupini a fost acoperit de apele revărsate ale pârâului Ghimbășel. Digul care îl mărginește a fost proiectat să reziste la 5 la sută probabilitate de calamitate. Adică 5 întamplari dramatice în 100 de ani.
Acum două zile, Brașovul a fost sub cod roșu de ploi în averse, iar volumul de precipitații acumulat în zon[ a depășit 100 de litri pe metrul pătrat. Pârâul s-a umflat, iar viitura a trecut peste dig și l-a rupt cu totul.
A urmat prapadul, iar echipele de pompieri, jandarmi, dar și localnici au făcut un efort uriaș ca să închidă breșa și să supra-înalțe malurile digului.
Zona lovită acum de inundații a fost până nu demult teren agricol, cu ferme bogate de legume și zarzavaturi. Apicultorii erau singurii care locuiau aici, fiecare cu prisaca lui și tot ei au dat numele cartierului: Stupini.
În ultimii ani, odată cu avântul imobiliar au apărut case și ansambluri rezidențiale luxoase, iar cartierul limitrof a fost treptat încorporat Brașovului. Legea interzice însă construcțiile în zona inundabilă și de protecție a digului.
Barabas Laszlo, directorul general Apele Române: "Construcțiile s-au apropiat foarte mult de dig. Am găsit betoane turnate, scări turnate în dig ceea ce ce reprezintă o mare problemă. Este o zonă de protecție care trebuie respectată. Proababil că sunt și construcții neautorizate, probabil că sunt și construcții unde nu s-a cerut avizul Apelor Române".
Directorul Apelor Române a cerut să fie verificate toate avizele de construcție date de subalternii săi de la Brașov.
În plus, a cerut că malurile pârâului Ghimbasel să fie curățate de vegetația abundență crescută peste vară.