Reactia jurnalistului Sky News care a inscenat reportajul cu traficul de arme din Romania: "Prostii nu inteleg jurnalismul"

reportaj Cover

Reportajul prezentat de postul britanic de televiziune Sky News, care sugera ca Romania este scena unui trafic intens de armament, a fost o sceneta.

Cu vanatori platiti sa joace rolurile traficantilor si replici pe care actorii le mai uitau, asa ca s-au tras mai multe duble. 2000 de euro au primit in total romanii, care au fost pacaliti de englezi ca apar intr-un documentar, dupa cum au aflat procurorii DIICOT.

Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficantii romani de arme, a publicat, miercuri, pe Twitter, un al treilea mesaj in care isi sustine ancheta, despre care autoritatile de la Bucuresti afirma ca este o inscenare. Noul mesaj al jurnalistului britanic a generat noi critici de la jurnalisti romani, precum si de la Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

In ciuda acuzatiilor aduse de anchetatorii romani, Sky News ii ia apararea jurnalistului. Iar acesta este foarte arogant pe retelele de socializare: a scris ca "prostii care nu inteleg jurnalismul, pur si simplu, nu-l inteleg".

”Heheheh, este adevarat! Pur si simplu nu va convine! AK-urile si pustile cu luneta sunt – err – militare, de vanzare. Noroc”, a mai scris Stuart Ramsay pe Twitter, in cel de-al treilea mesaj pe care l-a publicat pe reteaua de socializare dupa izbucnirea scandalului provocat de reportajul difuzat de Sky News despre presupusi traficanti de arme din Romania.

Citește și
Daniel Horodniceanu, traficanti COVER - AGERPRES
Seful DIICOT, despre reportajul Sky News, cu traficantii de arme: "Nu par a fi arme de razboi, ci de vanatoare"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Comentand la mesajul publicat de Stuart Ramsay, Valentin-Alexandru Jucan l-a avertizat ca va fi chemat in judecata.

”Cred ca vei fi chemat in judecata. Noroc. Valentin Jucan, Secretar de Stat, Consiliul National al Audiovizualului”, i-a scris membrul CNA jurnalistului britanic, la cel mai recent mesaj pe care l-a publicat pe Twitter.

Aurelian Mihai Szanto, intermediar: "Mi-au zis ca daca am arme de razboi, eu le-am zis ca nu, ca in Romania nu gasesti asa ceva, ca nu suntem Afganistan, dar va pot aduce arme de vanatoare care pentru acest scenariu se pot folosi, ei au fost de acord mi-au zis: nu va faceti griji pentru ca la difuzare va aparea: toate persoanelele din acest documentar sunt fictive si au caracter informativ. Acum ce sa va zic, am pus botul."

Cu aceasta expresie pur romaneasca se incheie pledoaria barbatului care a intermediat intalnirea dintre echipa Sky News si asa-zisii traficanti de arme, romani. Omul lucreaza de 7 ani in Marea Britanie pentru un alt post de televiziune si sustine ca a fost cautat de cei de la Sky News pentru a ajuta la realizarea unui documentar despre traficul cu arme la granita cu Ucraina, unul in care urmau sa se filmeze reconstituiri.

Barbatul sustine ca a gasit locul, o padure in apropiere de localitatea Marishelu, judetul Bistrita, apoi personajele: doi prieteni, vanatori de ocazie, care detin arme legal. Ii vedem aici cu cagulele trase pe fata, cu ochelari de soare pe ochi si haine vanatoresti.

Costumatia protagonistilor ar fi fost solicitata de aceeasi junralisti britanici care au vrut ca si intermediarul sa se implice in scenariu.

Tot ei le-ar fi spus ce si cum sa raspunda la intrebarile jurnalistilor. Barbatul mai sustine ca in timpul inregistrarii, participantii mai uitau ce trebuie sa spuna.

Aurelian Mihai Szanto, intermediar: "Au fost momentte cand a trebuit sa repet intrabarea. Eu puneam intrebarea in limba romana si ei nu stiau ce sa zica si ridicau din umeri. Oamenii se simteau degajati, daca esti traficant stai relaxat. Oamenii stiau ca e vorba de un documentar."

Traficul de arme a fost ilustrat cu 6 pusti de vanatoare, dintre care una era un AK47, modificat, despre care anchetatorii afirma ca era o arma de panoplie, adica nefunctionala. Toate erau detinute legal de romanii implicati in filmare. De altfel, cu unele arme detinute, unul dintre falsii traficanti de arme s-a fotografiat si a postat pozele pe Facebook.

Pentru tot deranjul, romanii ar fi primit 2000 de euro. 1000 de euro jurnalistul roman translator si cate 500 presupusii traficanti, care in realitate erau managerul unei companii de telefonie mobila si fratele sau.

Daniel Horodniceanu: "Pana la aceasta ora se confirma ceea ce am preconizat de la inceput: un scenariu care cred ca a fost pus la cale de jurnalistii britanici."

La aceasta concluzie au ajuns procurorii DIICOT care, impreuna cu politistii de la crima organizata, i-au cautat pe presupusii traficanti de arme. Au perchezitionat casele tutror celor implicati in filmare si au gasit pustile de vanatoare. Si masinile folosite la intalnire au fost gasite iar participantii dusi, din nou, in zona in care au fost filmati ca sa arate ce si cum au facut.

Cu totii sunt audiati la aceasta ora de procurorii DIICOT care vor decide daca vor incepe urmarirea penala in acest caz.

Concluzia anchetatorilor nu l-a impresionat insa pe jurnalistul acuzat acum ca a falsificat stirea. Ba chiar se arata dispretuitor fata de cei care ii pun la indoiala munca notand pe twitter:

Stuart Ramsay, jurnalistul Sky News: "Serios, ma prapadesc de ras. Prostii care nu inteleg jurnalismul, pur si simplu nu-l inteleg. Hehe."

Este sustinut si de cei care conduc trustul de presa Sky News, care ne-au transmis printr-un comunicat ca "Stuart Ramsay si echipa lui au realizat un reportaj bine documentat despre traficul de arme din Romania, iar Sky News sustine in totalitate materialul difuzat."

Jurnalistul, a carui credibilitate se clatina in acest moment, este seful sectiei corespondeti a trustului de televiziune Sky News. Stuart Ramsey a transmis din nenumarate zone de conflict, a realizat interviuri exclusive cu jihadisti din Marea Britanie, o serie de materiale despre cartelurile de droguri din Mexic si a fost premiat de multe ori pentru activitatea profesionala, a fost inclusiv nominalizat la premiul BAFTA pentru materialele de la protestele violente din 2011 din Egipt.

Cum se va incheia acest scandal cu o miza uriasa, dat fiind ca imaginea tarii a fost grav afectata in urma acuzatiilor, ramane de vazut. Cert este ca inclusiv ambasadorul Romaniei in Marea Britanie a anuntat ca va cere tuturor institutiilor abilitate rectificarile de rigoare si pedepsirea celor implicati in aceasta farsa.

Ambasadorul Romaniei: "O sa vrem si scuze publice, era evident din start ca este o facatura."

Intermediarul din reportajul Sky News: "M-am lasat pacalit de acesti oameni". Suma primita de la jurnalistul britanic

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, dupa ce a fost audiat la DIICOT, ca s-a lasat pacalit de cei care au facut materialul despre traficul de arme si a acceptat sa fie facut acel documentar.

In realitate, ceilalti doi barbati din filmare, erau doi prieteni de-ai lui, care obisnuiau sa mai vaneze si aveau arme de vanatoare,

Barbatul, si el jurnalist, sustine ca cei doi prieteni care apar in imagini, au primit 500 de euro. Iar el, la randul lui, a primit suma de 1000 de euro pentru aceasta sceneta, de la jurnalistul Sky News, pentru ca a intermediat aceasta intalnire si a tradus intrebarile puse de ziaristul britanic. Intrebarile erau prestabilite.

Acesta a sustinut in fata procurorilor ca prietenii sai stiau foarte bine ceea ce trebuiau sa raspunda. Iar daca se incurcau, opreau filmarea si o reluau astfel incat totul sa arate bine. El sustine ca a fost mintit, ca a crezut ca este vorba de un documentar in care se arata riscurile la care se expun in cazul unei astfel de operatiuni cu trafic de arme.

Cei trei barbati vor fi si ei adusi in fata anchetatorilor, sa spuna propria versiune.

Aurelian Mihai Szanto a declarat ca a acceptat sa fie facut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu intrebari si raspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus ca va fi difuzat in decembrie, cu mentiunea la final ca persoanele care apar sunt fictive.

Szanto a spus ca jurnalistii de la Sky News au stricat imaginea Romaniei si au dat o stire care "a cazut ca o bomba peste toata Europa”, dintr-un material filmat in 31 iulie.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-au audiat mai multe ore pe Aurelian Mihai Szanto, acesta spunand ca le-a prezentat anchetatorilor toate probele si a dat o declaratie completa despre ce s-a intamplat la filmarea din 31 iulie facuta de patru jurnalisti de la Sky News in Romania: 

"Ce declar este totul adevarat si o fac pentru imaginea mea si imaginea Romaniei, in primul rand pentru ca sunt roman si sunt mandru cu asta. Toata lumea greseste in viata, toata lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, daca sunt de acord sa filmez un documentar pe teritoriul Romaniei in legatura cu traficul de arme care se desfasoara pe tot continentul est-european. (…) Mi s-a comunicat ca este vorba despre un documentar pe care trustul Sky il face pe teritoriul Europei in legatura cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populatiei, ca sa fie vigilenta, sa aiba ochii in patru, in caz de suspecti”, a spus Szanto, la iesirea de la DIICOT.

El a precizat ca a fost contactat de un prieten din Anglia care stia ca are arme de vanatoare si l-a intrebat daca este de acord sa ajute la realizarea documentarului Sky News.

"Bineinteles nu pe gratis, o remuneratie pentru actorie, pentru prezentare. (…) Ei mi-au mai pus in vedere sa se desfasoare aceasta activitate intr-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune ca se afla la granita cu Ucraina. Ei asa o sa declare in documentar”, a precizat Szanto.

El a mai spus ca a primit asigurari de la jurnalistii Sky News ca la finalul documentarului se va mentiona ca toate persoanele care apar in filmare sunt fictive.

"Acum, eu va spun ca am pus botul, banuiesc. L-am sunat pe prietenul meu, m-a asigurat ca totul este OK. Ei mi-au cerut sa le prezint, daca se poate, arme de razboi. Comunicarea mea catre ei a fost: «Nu, nu pot sa va ofer arme de razboi, pe teritoriul Romaniei nu gasesti asa ceva, nu este zona de razboi, nu este Afganistan, nu exista asa ceva, dar pot sa va aduc niste arme de vanatoare, care pentru acest documentar, acest scenariu, se pot folosi, ca sa explici la oameni cum se fac aceste chestii»”, a precizat Szanto.

El a adaugat ca jurnalistii de la Sky i-au cerut ca persoanele care apar in documentar sa fie "cat mai reale”, sa fie mascate si sa poarte haine militare.

"Eu, bineinteles, ca la momentul respectiv doar m-am gandit la o chestie de prezentare, nu la o stire bomba, care a cazut efectiv ca o bomba peste toata Europa. Respectivii au venit in tara, iar la hotel mi s-a comunicat scenariul, care urma sa se puna in practica. (…) Mi-au scris pe o hartie niste intrebari, pe care eu urma sa le transmit oamenilor mei, intrebari la care ei ofereau si raspunsurile”, a mai spus Szanto.

Acesta a precizat ca de la Sky News a fost o echipa de patru jurnalisti, printre care si Stuart Ramsay, dar cu care el nu a discutat direct, ci prin prietenul sau din Anglia.

"Nu s-a facut o repetitie in prealabil, dar cand am ajuns la fata locului, oamenii se simteau degajati, stiind ca este vorba de un documentar. Si acum, sa va spun un lucru: daca vinzi arme, stai in halul acela, linistit, cald, te lasi filmat, efectiv, absolut orice. Oamenii stiau ca este vorba despre un documentar de informare. In momentul in care am ajuns, domnul Ramsay a dat noroc cu ei, a fost foarte degajat. In momentul in care a inceput - lucrul acesta nu se vede pe filmare, s-a oprit filmarea pentru ca i s-a stricat microfonul: «OK, stati cuminti, sa ne punem microfonul. Hai sa incepem din nou, nicio problema, stati acolo. Motor!»”, a precizat Szanto.

El a mai spus ca, dupa publicarea materialului Sky News, a luat legatura cu prietenul lui si a facut „un scandal imens”, iar acesta i-a spus ca va discuta cu trustul Sky, pentru ca nu este in ordine.

"Si astazi am vorbit cu el la telefon si, din cate am inteles, o sa discute problema la modul cel mai serios, in eventualitatea unei declaratii, chiar din partea dansului sau din partea trustului Sky, care sa confirme tot ce am spus eu aici”, a adaugat Szanto.

El a precizat ca toate armele care apar in materialul Sky News sunt inregistrate legal, nu fac obiectul unei contrabande si nu au fost vandute, iar la momentul filmarii nu erau incarcate.

"Sincer sa va spun, ca roman, regret nespus, pentru ca m-am lasat pacalit, am fost pacalit de acesti oameni si mi-au stricat imaginea, au stricat imaginea Romaniei”, a mai spus Szanto

Postul de televiziune Sky News a anuntat, miercuri, ca sustine in totalitate, in continuare, materialul publicat duminica, privind presupusii traficanti de arme din Romania.

De asemenea, jurnalistul britanic Stuart Ramsay a scris pe Twitter ca reportajul este unul real, ca armele sunt reale, ca nu a platit pe nimeni si ca Guvernul ... s-a facut de rusine.

De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

Stuart Ramsey si echipa sa au oferit un material solid privind vanzarea de arme in Romania, iar Sky News sustine in totalitate acest material”, a declarat, intr-un mesaj transmis presei din Romania, directorul pentru Relatii Publice al Sky News, Lucy Ellison.

Presupusii traficanti de arme care au aparut in reportajul jurnalistilor Sky News au fost identificati de procurorii DIICOT. Miercuri dimineata au avut loc sapte perchezitii in Targu Mures si Bistrita Nasaud, la locuintele lor.

"La aceasta ora se efectueaza cateva perchezitii in judetele Mures si Bistrita. Au fost identificate persoanele mascate si alte persoane care au colaborat cu acestea. Au fost identificate si ridicate armele. S-a descoperit si autoturismul. Vor fi adusi in cursul zilei de astazi, pentru a fi ascultati la Bucuresti, vom reveni cu amanunte dupa ascultarea lor. Pana la aceasta ora se confirma ceea ce am preconizat de la inceput, un scenariu care cred ca a fost pus la cale de jurnalistii britanici." - a declarat seful DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Presupusii contrabandisti sunt vanatori, conform primelor date stranse de anchetatori. Au fost identificate si armele din filmare, arme, care, spun procurorii, ar fi detinute legal. Asadar, se contureaza ipoteza unei inscenari. Sunt 5 persoane in total iar una dintre ele - cel care a intermediat "afacerea" dintre romani si britaniici - este deja la DIICOT pentru explicatii. Barbatul care a intermediat intalnirea cu jurnalistii de la Sky News se numeste Aurelian Mihai Szanto si, in declaratiile date in fata anchetatorilor, ar fi recunoscut faptele, relateaza news.ro.

Potrivit unor surse din Politie, jurnalistii britanici le-ar fi spus celor trei romani cum sa se imbrace si ce sa spuna cand sunt intrebati despre “traficul de arme din Romania”. Anchetatorii au gasit toate armele filmate in reportajul jurnalistilor Sky News, acestea fiind arme de vanatoare. Procurorii au date ca jurnalistii englezi stiau ca este o inscenare si i-au platit pe romani sa se lase filmati. In dosar, procurorii au inceput urmarirea penala pentru contrabanda calificata si nerespectarea regimului armelor.

Autorul reportajului Sky News: Traficantii s-au lasat filmati pentru ca nu pareau sa se teama de autoritati

Autorul investigatiei Sky News privind traficul de arme din Romania, Stuart Ramsay, a declarat la Digi 24 ca nu stie exact unde a avut loc intalnirea cu traficantii, pentru ca nu a avut voie sa filmeze localitatile din zona, aceasta parand sa fi fost undeva, in nord-vestul tarii, ca nu a avut niciun motiv sa creada ca cei cu care s-a intalnit nu sunt cine pretindeau ca sunt. Ramsay mai spune ca presupusii traficanti de arme s-au lasat filmati pentru ca nu pareau sa se teama de autoritati, relateaza news.ro.

Ramsay a declarat ca initial a luat legatura cu o banda de traficanti de arme din Albania, Serbia si Bosnia, dar intalnirile nu au avut loc, pentru ca respectivii nu prezentau incredere."Contactele noastre au dus spre un roman care era membru al unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv sa cred ca nu era cine pretindea ca e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat si care a confirmat ca armele erau arme militare", spune jurnalistul, care precizeaza ca a durat aproape noua luni pentru a aranja intalnirea.

El sustine ca jurnalistii au fost perchezitionati, iar armamentul greu a fost scos la vedere."Nu a fost cea mai usoara munca pe care am facut-o", declara Ramsay. Jurnalistul povesteste ca imediat ce traficantii si-au dat seama ca nu va cumpara nicio arma, au impachetat si au plecat. "In nicio clipa nu le-a pasat (n.r. - ca pot fi identificati) pentru ca, asa cum au spus, autoritatile locale nu reprezinta o problema pentru ei", remarca Stuart Ramsay, adaugand: "E o afacere, multe mii de arme".

Sky News a difuzat la sfarsitul saptamanii trecute un material realizat de Stuart Ramsay privind traficantii de arme din Romania. Materialul prezenta imagini de la o intalnire a jurnalistului cu doi presupusi traficanti de arme, care ii prezentau mai multe tipuri de arme despre care autorul materialului afirma ca sunt arme militare.

Autoritatile de la Bucuresti au contestat veridicitatea reportajului, anuntand totusi ca vor face investigatii in acest caz. Seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ca nu este exclusa o tentativa de discreditare, pentru ca, din ce a vazut, ca nespecialist, poate sa spuna ca acele arme nu erau de razboi, ci de vanatoare, iar filmarea unor traficanti pare greu de crezut.

Politia Romana a spus ca armele prezentate in imagini sunt de vanatoare si pot fi detinute legal in tara noastra de catre vanatori, colectionari, precum si de personalul silvic. Ambasada Romaniei in Marea Britanie a precizat, la solicitarea News.ro, ca a preluat informatiile primite de la Politia Romana legata de faptul ca armele care apar in reportajul Sky News sunt de vanatoare, nu de razboi, si le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replica, aceleasi informatii fiind remise Ministerului de Externe britanic Agentiei Nationale pentru Infractionalitate.

Ambasada Romaniei a sesizat si autoritatea de reglementare din domeniul comunicatiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la continutul acestui reportaj. ”In scrisorile transmise entitatilor mentionate, ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet si incorect al informatiilor prezentate in reportajul mentionat, care nu sustin concluziile anchetei jurnalistice respective, si care sunt de natura a proiecta o imagine negativa a Romaniei in randul publicului britanic”, mai precizeaza reprezentanta romana de la Londra.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Anchetatorii DIICOT nu exclud varianta ca presupusii traficanti de arme, prezentati de Sky News, sa provina din Ucraina
Anchetatorii DIICOT nu exclud varianta ca presupusii traficanti de arme, prezentati de Sky News, sa provina din Ucraina

Procurorii DIICOT din Bucuresti verifica imaginile prezentate de reporterii Sky News, care au negociat cu presupusi traficanti de arme, intr-o zona impadurita din vestul Romaniei.

Seful DIICOT, despre reportajul Sky News, cu traficantii de arme:
Seful DIICOT, despre reportajul Sky News, cu traficantii de arme: "Nu par a fi arme de razboi, ci de vanatoare"

Procurorii DIICOT din Bucuresti verifica imaginile prezentate de reporterii Sky News, care au negociat cu presuspusi traficanti de arme, intr-o zona impadurita din vestul Romaniei.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.