Anchetatorii DIICOT nu exclud varianta ca presupusii traficanti de arme, prezentati de Sky News, sa provina din Ucraina
Procurorii DIICOT din Bucuresti verifica imaginile prezentate de reporterii Sky News, care au negociat cu presupusi traficanti de arme, intr-o zona impadurita din vestul Romaniei.
Anchetatorii trebuie sa spuna daca armele prezentate in reportaj sunt unele de razboi, dar sustin ca au rezerve in privinta demersului jurnalistic. Pe de alta parte, politia romana spune ca armele oferite spre vanzare sunt pusti de vanatoare, care pot fi detinute legal pe teritoriul nostru.
Reportajul realizat de o echipa a postului britanic de televiziune Skynews despre cat de usor pot fi cumparate arme militare in Romania, arme care pot ajunge in mainile unor teroristi, este analizat de procurorii DIICOT. Anchetatorii nu exclud varianta ca presupusii traficanti sa provina din Ucraina, o tara aflata pana de curand in razboi. Armele oferite nu par sa fie ceea ce sustin presupusii vanzatori, si anume Ak47.
Horodniceanu Daniel procuror sef DIICOT: "La prima vedere armele prezentate de presupusii traficanti nu par arme de razboi. Par arme de vanatoare dar am apelat deja la parea unui specialist."
Jurnalistii Skynews au povestit ca, luni de zile, au negociat intalnirea cu traficantii. Apoi, au fost dusi intr-o padure, unde nu este semnal la telefon. Reporterul a explicat ca suspectii stiau ca se intalnesc cu un jurnalist si s-au lasat filmati.
Horodniceanu Daniel, procuror sef DIICOT: "Ridica suspiciuni modalitatea in care se pune problema, plecand de la ideea ca le-au inchis telefoanele in masina sau asa sustin jurnalistii britanici, dupa care s-au lasat filmati si prezentrati ca un soi de reportaj, chiar daca traficantii erau mascati. Una dintre iporteze pe care o luam in calcul este si o tentativa de discreditare a autoritatilor si statului roman."
Ancheta DIICOT trebuie sa lamureasca cine erau vanzatorii si ce arme detin acestia spre vanzare si, de asemenea, sa stabileasca daca si cum se desfasoara traficul ilegal de armament la frontiera cu Ucraina.
Reportajul vine dupa ce o jurnalista britanica de la The Times a publicat un articol in care povesteste cat de usor se poate obtine cetatenia romana in Galati, calitate care ii ajuta pe titulari sa calatoreasca liber in toata Europa. Autoritatile romane au facut o ancheta si au stabilit ca actele folosite de jurnalista in dosarul pentru obtinerea cetateniei au fost produse in Republica Moldova.
Iulia Malina Ciobanu, presedinta Autoritatii Nationale pentru cetatenie: "Am dispus instruirea personalului care are in atributie inregistrarea dosarelor, de a verifica cu multe atentie actele originale si copiile legalizate."
Legea mai spune ca la redobandirea cetateniei, timpul de asteptare este de maximum 6 luni. Parchetul General a fost sesizat in acest caz.