Seful DIICOT, despre reportajul Sky News, cu traficantii de arme: "Nu par a fi arme de razboi, ci de vanatoare"
Procurorii DIICOT din Bucuresti verifica imaginile prezentate de reporterii Sky News, care au negociat cu presuspusi traficanti de arme, intr-o zona impadurita din vestul Romaniei.
Anchetatorii trebuie sa spuna daca armele prezentate in reportaj sunt unele de razboi, insa sustin ca au rezerve in privinta demersului jurnalistic.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Reportajul realizat de o echipa a postului britanic de televiziune Skynews despre cat de usor pot fi cumparate arme militare in Romania, arme care pot ajunge in mainile unor teroristi, este analizat de procurorii DIICOT. Anchetatorii nu exclud varianta ca presupusii traficanti sa provina din Ucraina, o tara aflata pana de curand in razboi. Armele oferite nu par sa fie ceea ce sustin presupusii vanzatori, si anume Ak47.
Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat luni ca nu exclude o tentativa de discreditare in cazul reportajului Sky News, deoarece armele par a fi de vanatoare.
"Cu un ochi de nespecialist, am vazut armamentul prezentat de jurnalistii britanici si, la o prima vedere, iarasi repet cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de razboi. Par arme de vanatoare. In al doilea rand, este de invidiat norocul unor jurnalisti care filmeaza efectiv cu camera in fata trei traficanti mascati, despre care spun in principiu ca le-au preluat telefoanele si le-au incuiat in masina, desi initial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante.
Am luat legatura cu partenerii nostri institutionali, atat din serviciile de informatii, cat si din Politie. Ne vom face treaba in ceea ce priveste aceasta chestiune, dar nu excludem nici o tentativa de discreditare. Nu s-a dovedit nicaieri in vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de Romania, ca armamentul ar proveni vreodata din estul Europei", a afirmat Horodniceanu, la sediul DIICOT, raspunzand unor intrebari puse de jurnalisti, citat de Agerpres.
El a precizat ca procurorii nu au deschis deocamdata un dosar penal in acest caz, insa DIICOT va lua legatura cu partenerii sai institutionali din strainatate.
Procurorul-sef al DIICOT a adaugat ca a avut, luni dimineata, discutii cu cei de la serviciile de informatii cu privire la un posibil trafic de armament in nordul Romaniei. "Nu va pot spune exact cum procedam, pentru ca nici nu as vrea sa ma fac portavocea Parchetului intr-o perspectiva de informare a presupusilor traficanti", a spus Horodniceanu.
Duminica, seful DIICOT a declarat ca ... sunt multe nepotriviri in acest caz controversat: "Verificam veridicitatea celor aparute in media astazi. Sunt multe necunoscute, sunt multe nepotriviri. Pare putin ciudat ca traficantii de arme s-au lasat fotografiati de jurnalistii britanici si mai ales ca lasa de inteles ca traficantii stiu ca sunt jurnalisti", a declarat, duminica, Horodniceanu.
Jurnalistii Sky News au povestit ca luni de zile au negociat intalnirea cu traficantii. Apoi, au fost dusi intr-o padure, unde nu este semnal la telefon. Reporterul a explicat ca suspectii stiau ca se intalnesc cu un jurnalist si s-au lasat filmati.
Dupa luni de negocieri, echipa Sky News a fost ghidata spre o zona indepartata din Romania pentru o intalnire cu membrii unei bande de traficanti de arme, pregatiti sa arate de ce oferta dispun.
Ancheta DIICOT trebuie sa lamureasca cine erau vanzatorii si ce arme detin acestia spre vanzare si, de asemenea, sa stabileasca daca si cum se desfasoara traficul ilegal de armament la frontiera cu Ucraina.
Reportajul vine dupa ce o jurnalista britanica de la The Times a publicat un articol in care povesteste cat de usor se poate obtine cetatenia romana in Galati, calitate care ii ajuta pe titulari sa calatoreasca liber in toata Europa.
Autoritatile romane au facut o ancheta si au stabilit ca actele folosite de jurnalista in dosarul pentru obtinerea cetateniei au fost produse in Republica Moldova.
Iulia Malina Ciobanu, presedinta Autoritatii Nationale pentru cetatenie: "Am dispus instruirea personalului care are in atributie inregistrarea dosarelor, de a verifica cu multe atentie actele originale si copiile legalizate."
Legea mai spune ca la redobandirea cetateniei, timpul de asteptare este de maximum 6 luni. Parchetul general a fost sesizat in acest caz.