Klaus Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai vom intra în stare de alertă

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că starea de urgență nu va fi prelungită după data de 14 mai, însă începînd din 15 mai vom intra într-o stare de alertă.

Declarații LIVE TEXT ale președintelui Klaus Iohannis:

- Am finalizat întâlnirea cu premierului, am analizat situația în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic.

- Încep cu ceva legat de zilele care au trecut, weekend-ul de 1 mai. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine. Sunt mulțumit de felul în care oamenii au reacționat, au stat acasă și nu am avut încălcări semnificative ale regulilor.

- Unele dintre decizile pe care le-am luat astăzi: Starea de urgență nu va fi prelungită, astfel că data de 14 mai este ultima în care mai avem stare de urgență.

Citește și
Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis: Marele PSD se luptă în Parlament să dea Ardealul ungurilor

- Începând din data de 15 mai, vom intra într-o stare de alertă. Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și că suntem în normalitate.

- Câteva lucruri se vor schimba însă. Repet, epidemia nu a trecut, deci trebuie să fim foarte responsabili și să avem mare grijă în continuare.

- În realitate, nu știe nimeni până când durează această epidemie. Depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puțin bine.

- După 15 mai, ne putem mișca în interiorul localității, unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.

- Ce se întâmplă mai departe: așa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de 2 săptămâni.

- Următorul calup de măsuri de relaxare va veni la începutul lunui iunie. Din 15 mai, se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, precum și cabinetele stomatologice și muzeele. Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască în spații publice închise, în transportul public în comun. Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile în carantină.

- Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, Sunt câteva excepții: în interes de serviciu, pentru probleme de sănătate, pentru sport individual, este posibil să se iasă din localitate. Râmâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane.

- Sportivii de performanță vor putea să înceapă cantonamentele, dar numai în condiții speciale. Nu vor începe competițiile decât după o perioadă lungă de pregătire.

Iohannis, despre autonomia Ținutului Secuiesc

 

- Am făcut atunci niște afirmații, dar eu vreau să fiu bine înțeles. Eu nu am niciun fel de probleme cu persoanele de etnie maghiară. Marea majoritate sunt oameni de treabă.

- Problema mea este cu politicienii, în special cu cei din PSD, care au încercat să promoveze legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc. Este surprinzător și supărător.

- Au încercat să se scoată, când au introdus legislația în Senat, unde au picat-o. Vin dovezi însă că nu a fost o situație singulară.

- Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă iniţiativă a UDMR, care practic se constituie într-un Cod Administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de Cod Administrativ în varianta UDMR. Acest Cod Administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta, PSD-ul nu poate spune că nu a știut. Pentru că această inițiativă a trecut prin comisii, unde membrii PSD au votat pentru.

- Acum, probabil, după ce am arătat public ce se doreşte iarăşi din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva şi acestei legi, însă nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este evident în situaţia de a promova anumite acte administrative, legi care vin să ducă la autonomia Ţinutului Secuiesc ori aşa ceva este pur şi simplu neconstituţional şi nu voi tolera apariţia unor astfel de legi

Anunţul Administraţiei Prezidenţiale

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea luni, 4 mai a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă.

 

Ce măsuri s-ar putea lua după 15 mai

 

Şeful Cancelariei premierului vorbea duminică despre mai multe scenarii pentru perioada de după 15 mai care sunt analizate în acest moment. Printre ele se află şi cel al prelungirii stării de urgenţă.

„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populaţiei astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat” declara, duminică, Ionel Dancă.

Luna trecută, preşedintele Iohannis anunţa că după 15 mai ar putea fi luate măsuri de relaxare a restricţiilor - "dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine".

 

Decizia privind prelungirea stării de urgenţă ar putea fi luată azi

 

Starea de urgenţă ia sfârşit pe 15 mai, astfel că s-ar putea trece la starea de alertă - sau ar putea fi prelungită din nou starea de urgenţă.

Pe 28 aprilie, preşedintele Iohannis anunţase că săptămâna aceasta va fi luată o decizie cu privire la forma în care se va continua după încheierea stării de urgenţă, respectiv prelungirea acesteia sau o altă variantă administrativă alternativă.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Iohannis a vorbit la telefon cu președintele Franței. Discuții despre epidemia de Covid-19
Iohannis a vorbit la telefon cu președintele Franței. Discuții despre epidemia de Covid-19

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Președintele Klaus Iohannis: Marele PSD se luptă în Parlament să dea Ardealul ungurilor
Președintele Klaus Iohannis: Marele PSD se luptă în Parlament să dea Ardealul ungurilor

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri, miercuri, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Șeful statului a susţinut că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor. 

Iohannis: Nu am atins vârful epidemiei. 15 mai nu înseamnă reîntoarcerea la normalitatea pe care am cunoscut-o
Iohannis: Nu am atins vârful epidemiei. 15 mai nu înseamnă reîntoarcerea la normalitatea pe care am cunoscut-o

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că, în această epidemie, autorităţile împreună cu medicii şi românii au obţinut până acum rezultate notabile, precizând însă că nu a fost atins vârful.

Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide anul acesta școlar
Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide anul acesta școlar

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a anunțat că grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide anul acesta școlar, iar persoanele peste 65 de ani vor avea mai mult timp pentru a ieși din casă. 

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.