Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide anul acesta școlar

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a anunțat că grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide anul acesta școlar, iar persoanele peste 65 de ani vor avea mai mult timp pentru a ieși din casă. 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut declaraţii la ora 14:00, la Palatul Cotroceni

 

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

- Tocmai am finalizat o întâlnire cu premierul Orban și mai mulți miniștri, în care am evaluat câteva teme importante și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns.

Citește și
Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis: ”Suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei”

- Prima temă: școlile. O mică introducere în temă. În momentul de față, activitatea fizică e suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem continua, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină. 

- Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Epidemia nu se va termina. Avem azi peste 300 de cazuri, deci nu putem vorbi despre o relaxare sau despre o încetinire a acestei epidemii.

- Trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Riscul major ca elevii să ducă boala la școală, sau de la școală acasă. 

- Pe de altă parte, am dorit să știm și ce fac alte țări. Sunt o serie de țări care nu mai doresc să redeschidă școlile. Am dorit și să aflăm și ce se întâmplă acolo unde s-au deschis experimental școlile. Avem un exemplu dintr-o regiune din Franța, unde zeci de elevi și profesori au fost infectați. Lucrurile nu sunt deloc simple.

- S-a decis ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai deschidă. Nu se va întoarce elevul fizic la cursuri. Anul școlar se va închide pe 12 iunie, până atunci va continua învățământul la distanță. Până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au până acum. 

- Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an, ci în septembrie, când începe următorul an școlar.

- Elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală după 2 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maxim 10 elevi în clase, vor sta maxim 3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale.

- Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate, însă cu respectarea unor reguli stricte de distanțare socială. 

- O a doua temă: persoanele peste 65 de ani, care momentan pot ieși doar între 11-13. Având în vedere că vremea se încălzește, începând de astăzi, acest interval se va schimba. Vor avea la dispoziție 2 intervale zilnice: 7-11 dimineața, 19-22 seara.

- A treia temă: ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova. Situația în Republica Moldova e complicată și România, un partener important, va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante: o echipă de medici se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele; vom trimite măști, materiale sanitare, chiar și medicamente din rezerva noastră.

Anunţul oficial al Preşedinţiei:

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea luni, 27 aprilie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă

Citește și...
Trump l-a sunat pe Iohannis. Președintele SUA și-a manifestat intenția de a trimite ventilatoare în România
Trump l-a sunat pe Iohannis. Președintele SUA și-a manifestat intenția de a trimite ventilatoare în România

Președintelui României, Klaus Iohannis și Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump au avut sâmbătă o convorbire telefonică, la solicitarea părții americane, informează un comunicat al Administrației prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis: ”Suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei”
Președintele Klaus Iohannis: ”Suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ultimele date privind cazurile de COVID-19 arată că există un trend ascendent al epidemiei.

Klaus Iohannis: ”După 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție”
Klaus Iohannis: ”După 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţii publice închise şi în transportul în comun.

Recomandări
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți:
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți: "Luați-i pe front, așa primim bani pentru copii"

Când a decretat mobilizare militară parțială, Vladimir Putin a promis că bărbații care vor fi trimiși pe front vor fi remunerați, iar în caz de rănire sau de deces, familiile lor vor primi despăgubiri.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă” de către medicul de la Polizu, acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.