Klaus Iohannis a discutat cu David Cameron despre romanii care iau ajutor de somaj nejustificat, "lucru care deranjeaza"
"Accesul romanilor pe piata fortei de munca din Marea Britanie nu poate fi restrans!" - acesta este mesajul pe care presedintele Klaus Iohannis i l-a transmis premierului britanic David Cameron.
Cei doi s-au intalnit joi, la Bruxelles. Discutia a fost solicitata, de premierul de la Londra, in contextul in care Regatul Unit vrea sa isi renegocieze relatia cu Uniunea Europeana. Mai multi politicieni englezi au contestat, mai ales in timpul campaniei electorale, prezenta unui numar prea mare de muncitori romani in Marea Britanie.
Discutia dintre presedintele roman si premierul britanic a avut loc la Bruxelles. Tonul a fost unul amical, cel putin la inceput. David Cameron a facut chiar si o gluma in momentul in care Klaus Iohannis i l-a prezentat pe consilierul sau Leonard Orban:
"Sper ca nu e acel Orban (N.R. Viktor Orban - premierul Ungariei)."
Cameron i-a cerut sprijinul lui Iohannis in incercarea Marii Britanii de a renegocia rolul sau in Uniunea Europeana. Liderii politici din Regatul Unit sunt nemultumiti de evolutiile din ultima perioada, mai ales in ceea ce priveste libera circulatie a fortei de munca. La acest capitol, seful statului a fost categoric.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Nu poate fi, dupa parerea mea, pus in discutie dreptul fundamental la libera circulatie a persoanelor in UE. Liberatatea de miscare a fortei de munca este unul dintre principiile de baza ale UE si am subliniat ca asigurarea egalitatii de tratament intre toti cetatenii UE este fundamantala si trebuie garantata".
Pe de alta parte, Klaus Iohannis i-a spus premierului Cameron ca locul Marii Britanii este in Uniunea Europeana.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "O eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar rezulta intr-o slabire a UE si Marii Britanii".
In Marea Britanie va fi organizat - nu mai tarziu de 2017 - un referendum prin care populatia va decide daca Regatul Unit ramane sau nu in Uniune.
Sinteza declaratiilor facute de Klaus Iohannis:
- N-a fost discutia centrata pe cetatenii romani. Am discutat intr-adevar pe tema liberei circulatie in Uniunea Europeana. Premierul Cameron a subliniat ca acesta este un drept castigat si trebuia pastrat. Sunt multe persoane care solicita ajutoare sociale si aici intervine problema.
- Problema fundamentala nu a fost ca romanii s-au dus acolo sa munceasca. A fost un lucru acceptat tacit de tarile respective si eu mi-am permis de fiecare data in relatiile bilaterale sa subliniez ca pentru Romania este oarecum o pierdere, ca o forta de munca calificata merge in alta parte si munceste acolo. Dar nu asta a fost problema, ci problema a fost ca sunt totusi oameni care merg acolo pentru a beneficia de anumite drepturi sociale, mai exact de ajutor de somaj, fara sa fi muncit in tara respectiva. Sigur, tratatele Uniunii Spun ca toti cetatenii trebuie tratati egal. Si daca cetatenii originari din acea tara beneficiaza de ajutor de somaj, atunci au fost unii care au speculat acest lucru si s-au dus exact pentru ajutorul de somaj. Lucru care deranjeaza si politic, si putem sa intelegem acest lucru. Dar nu vreau ca din acest motiv, fiindca unii beneficiaza, poate un pic pe nedrept de anumite beneficii sociale, sa punem sub semnul intrebarii dreptul la libera circulatie a fortei de munca.
Presedintele Klaus Iohannis participa la Summitul Uniunea Europeana-Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene (UE-CELAC), care are loc la Bruxelles.
La acest eveniment participa lideri din peste 60 de state din UE si America Latina si Caraibi.
Conform Administratiei Prezidentiale, "miza principala a Summitului o constituie revigorarea relatiei interregionale, actualizarea agendei comune si realizarea convergentei de pozitii in privinta problemelor globale".