Președintele Klaus Iohannis: ”Suntem într-o perioadă dificilă, într-un așa numit val 2!”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că le-a solicitat premierului Ludovic Orban şi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, "să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă", după creșterea numărului de infectări cu Covid-19.

Iohannis a reiterat apelul la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe toate regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

"Fac din nou apel la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe toate regulile în vigoare", a spus președintele. 

Șeful statului a subliniat că, în contextul pandemiei de COVID-19, "nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor".

"Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor şi imposibilitatea secţiilor de terapie intensivă de a mai primi şi trata cazurile severe. În acest sens, am solicitat prim-ministrului şi ministrului Sănătăţii să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă şi să crească, de fapt, capacitatea secţiilor de terapie intensivă, pentru a fi pregătite şi pentru situaţii mai grave", a declarat președintele într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Citește și
Gheorghe Cojanu
Prefectul Capitalei: INSP a raportat greșit rata de incidență a cazurilor de COVID-19 în București
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Iohannis: E ciudat că două instituţii guvernamentale dau rezultate diferite

 

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat marţi că este ciudat ca două instituţii guvernamentale să dea diferite cu privire la incidenţa cazurilor de COVID-19.

Șeful statului a subliniat că Guvernul trebuie să clarifice de urgenţă această situaţie.

"Este ciudat că două instituţii guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea, este o urgentă nevoie de corelare a datelor între aceste instituţii şi aştept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgenţă", a spus Iohannis.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Cel mai dramatic este că în ciuda eforturilor dramatice ale medicilor, mulți, tot mai mulți români pierd lupta cu coronavirusul.

- Suntem într-o perioadă dificilă, într-un așa numit val 2.

- Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică.

- Am solicitat prim-ministrului să evalueze în timp real situația paturilor de terapie intensivă.

- Știu cât de grele și epuizante au fost aceste luni în care viața noastră s-a schimbat integral. Restricțiile sunt doar de moment. unele activități la care renunțăm acum pot fi recuperate. Viețile, mai ales celor dragi nouă, nu pot fi recuperate.

- Experiența din ultimele luni ne arată clar că situația poate fi ținută sub control prin respectarea regulilor sanitare. Acum avem mult mai multe informații medicale despre virus.

- Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a noului coronavirus. Această perioadă nu va trece de la sine. O vom depăși doar respectând cu strictețe regulile. Suntem o națiine puternică, este momentul să o dovedim din nou.

Întrebări și răspunsuri:

- De ce calculează diferit INSP indicele de infectare: ”Este ciudat că două instituții guvernamentale dau 2 rezultate diferite. Este urgent nevoie de o corelare între aceste două instituții.”

- Este nevoie ca purtarea măștii în spații deschise să fie obligatorie? ”Este recomandarea pe care am făcut-o imediat după vizita de la INSP unde am discutat cu experți. Este o recomandare pe care o fac, este bine să purtăm tot timpul mască de protecție când suntem în preajma altor persoane, indiferent că suntem afară sau înăuntru.”

Organizarea alegerilor parlamentare în decembrie

- ”Guvernul și eu și alte autorități s-au străduit și se străduiesc să facă tot posibilul pentru a opri răspândirea cazurilor. Nu am ajuns într-o situație critică în ce privește numărul paturilor de la ATI. Este însă clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Trebuie să vedem, în ce societate vrem să trăim, una panicardă, care se ascunde, sau una care respectă regulile. Esența unei democrații stă în organizarea unor alegeri. Acest lucru se va întâmpla pe 6 decembrie.”

Trecerea școlilor în scenariul roșu

- ”Autoritățile trebuie să încerce să mențină școala în funcțiune atât cât se poate. Față de lunile martie, aprilie, mai s-au făcut progrese semnificative în sistemul online în școlile din România. profesorii și elevii au învățat cum se folosește online-ul pentru a nu pierde din lecții. Este un proces de învățare pentru toate părțile implicate și da, s-au făcut progrese.”

Prelungirea stării de alertă

- ”Este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită și este clar că va fi prelungită.”

De ce nu este necesară instalarea stării de urgență

- ”Comparație cu alte țări este mai complicată, pentru că nu este o definiție universal valabilă. Starea de alertă permite instituirea cam tuturor restricțiilor și măsurilor necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru starea de alertă. De când există această lege specială, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun. Deci nu este nevoie acum de stare de urgență.”

- ”În momentul în care va exista o astfel de solicitare o voi analiza cu toată seriozitatea”.

De ce nu se potrivesc datele comunicate de INSP și Grupul de Comunicare Strategică

- ”Nu cred că a contribuit semnificativ la neîncrederea în autorități, dar am solicitat Guvernului să facă ordine în propriile instituții”.

Organizarea alegerilor parlamentare în decembrie

- ”Am întrebat pe mai mulți experți, specialiști. Niciunul nu mi-a spus că în martie va fi mai bine ca în decembrie. Să ne așteptăm, dacă avem noroc, pentru că nu depinde de noi, și se găsește un vaccin. Mult mai bine este să ne bazăm pe noi, să purtăm masca și să ne ocupăm de igieină. Trebuie să înțelegem că iarna lucrurile sunt mai complicate. Se suprapune gripa cu pandemia de Covid-10. Mai mulți oameni vor avea tot felul de viroze. Lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate.”

Marți, 13 octombrie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un bilanț de 3.109 de cazuri noi de infectare.

Potrivit bilanțului ultimelor 24 de ore, până marți, 13 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 160.461 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID–19).

În vreme ce numărul de îmbolnăviri pare fară frână, autoritățile se contrazic și raportează diferit rata infectărilor. Adică, acel indicator vital, în funcție de care se decide închiderea școlilor, de exemplu, sau impunerea carantinei.

Marți, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că Bucureștiul a trecut, în premieră, de 3 îmbolnăviri de Covid la mia de locuitori, ceea ce, teoretic, înseamnă trecerea la scenariul roșu. Doar că a luat în calcul, un număr de locuitori diferit, față de cifra folosită de Guvern, care a stabilit că rata de infectare, este de 2,69.

Așa că deocamdată, școlile primesc elevi, și nici nu se limitează deplasările. Dincolo de aceste bâlbe, boala se extinde în mare viteză, și nu suntem departe, de măsuri extreme. De la 3 îmbolnăviri în sus se poate lua decizia ca Bucureștiul să intre în carantină, pe zone.

Asta ar însemna impunerea unor măsuri stricte, precum închiderea școlilor și trecerea lor în online, închiderea sălilor de sport și a centrelor comerciale, obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise ori limitarea deplasărilor în anumite zone.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Şef DSP: medicii epidemiologi din Sibiu au probleme cu auzul, de la telefoane
Şef DSP: medicii epidemiologi din Sibiu au probleme cu auzul, de la telefoane

Unii medici epidemiologi din Sibiu au probleme de auz din cauza volumului mare de muncă. Ei s-au îmbolnăvit și nu mai pot lucra în contextul creșterii cazurilor de coronavirus, a declarat directorul DSP județean, Gabriel Budescu.

Prefectul Capitalei: INSP a raportat greșit rata de incidență a cazurilor de COVID-19 în București
Prefectul Capitalei: INSP a raportat greșit rata de incidență a cazurilor de COVID-19 în București

Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu susține că Institutul Național de Sănătate Publică a raportat greşit rata de incidenţă de marţi, cifra reală în București fiind sub 3.

Cifre alarmante: Record de pacienți cu Covid-19 internați în spitalele din România și la ATI
Cifre alarmante: Record de pacienți cu Covid-19 internați în spitalele din România și la ATI

Bilanțul de marți, 13 octombrie, privind numărul de cazuri noi de Covid din România aduce noi recorduri în ceea ce privește numărul persoanelor cu Covid-19 internate în spitale, dar și numărul de pacienți din secțiile de terapie intensivă.

Un bărbat infectat cu coronavirus ar fi dus oamenii să voteze, în Bistrița. Este cercetat penal de procurori
Un bărbat infectat cu coronavirus ar fi dus oamenii să voteze, în Bistrița. Este cercetat penal de procurori

Un bărbat infectat cu coronavirus este cercetat pentru că a transportat oameni la vot, deși autoritățile sanitare i-au impus să rămână la domiciliu, măsură valabilă inclusiv pe 27 septembrie, în ziua alegerilor locale.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.