Presedintele Colegiului Psihologilor, trimis in judecata de DNA. In acte, lucra 20 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana
Presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, Mihai Anitei, a fost trimis in judecata pentru conflict de interese si folosire de documente false in scopul obtinerii, pe nedrept, de fonduri europene, anunta, vineri, DNA.
Anitei ar fi incheiat, in numele CPR, contracte cu el insusi si cu sotia sa, prejudiciul creat fiind, potrivit procurorilor, de aproximativ 340.000 de lei. "In contextul derularii proiectului «SCOP - specializarea consilierilor de orientare profesionala», finantat din fonduri europene, implementat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca in parteneriat cu Colegiul Psihologilor din Romania, inculpatul Anitei Mihai, in calitatea sa de presedinte al Colegiului Psihologilor din Romania, si-a atribuit si a incheiat a doua contracte cu el insusi, iar un alt contract l-a atribuit si l-a incheiat cu sotia sa", sustin procurorii DNA in rechizitoriu.
Astfel, doua contracte de prestari de servicii au fost incheiate pe o durata de un an (1 noiembrie 2010 - 1 noiembrie 2011) de Mihai Anitei in numele Colegiului Psihologilor din Romania cu psihologul Mihai Anitei, avand ca obiect prestarea unui numar de 1.596 ore, in functia de coordonator tehnic in cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor.
Un alt contract de prestari servicii a fost incheiat de Mihai Anitei, in numele Colegiului Psihologilor din Romania, cu sotia sa, psiholog, avand ca obiect prestarea activitatii de supervizare a consilierilor de orientare profesionala, pentru o durata de 672 ore. "Inculpatul Anitei Mihai a obtinut un folos pentru sine si pentru sotia sa de 336.147 lei (din care 307.475 lei - suma aferenta contractelor incheiate cu propria persoana si 28.672 lei - suma aferenta contractului incheiat cu sotia sa)", mai arata procurorii.
Ei precizeaza ca, pentru a justifica sumele primite, in perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012, Mihai Anitei a prezentat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca 28 de rapoarte care contineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, in conditiile in care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, sa fie prestate.
"Insumand orele declarate ca fiind lucrate in cadrul proiectului SCOP cu celelalte ore pentru care inculpatul Anitei Mihai era salarizat sau le presta benevol in alte activitati (profesor universitar titular sau asociat la mai multe facultati, angajat al unei firme, expert sau alte functii in alte cinci proiecte finantate din fonduri europene, presedinte al Colegiului Psihologilor, activitati de coordonare editoriala si doctorate, participare la activitati profesionale in tara si strainatate etc.), reiesea ca acesta lucrase peste 20 de ore intr-o zi (inclusiv in zilele de sambata si duminica), sau chiar un numar de ore de munca ce depasea durata unei zile. In plus, activitatile desfasurate in cadrul proiectului nu erau datate si nici insotite de documente care sa precizeze si sa justifice volumul orar zilnic sau saptamanal al muncii prestate si pentru care se solicita plata", scriu procurorii in rechizitoriu.
Ei adauga ca Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, partenerul principal in proiect, s-a constituit parte civila. "In cauza s-au dispus masuri asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului Anitei Mihai, in vederea repararii pagubei produse prin infractiune, a confiscarii speciale si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare, pana la concurenta sumei de 336.147 lei", arata DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.